Sjednica glavnog odbora za gradnju crkve hrvatskih mučenika u Udbini

U ZLATNOJ dvorani Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu danas je održana druga sjednica Glavnog odbora za gradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini

Glavni odbor za gradnju crkve prihvatio je Idejni nacrt projekta, kojim je određen naziv crkve, nositelj projekta, pokrovitelj, imenovan je Izvršni odbor za gradnju crkve te određeno mjesto gradnje na lokaciji nekadašnje župne crkve sv. Nikole u Udbini. Riječ je o zemljištu koje je danas u sastavu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Predsjednik Hrvatskog sabora i supredsjedatelj Glavnog odbora za gradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, Zlatko Tomčić izjavio je da će Izvršni odbor riješiti imovinsko-pravna pitanja u postupku rješavanja lokacije za gradnju crkve.

Kako je predviđeno, 8. lipnja Sveti će Otac u Rijeci blagosloviti temeljni kamen za gradnju crkve, a riječ je o kamenu izvađenom iz temelja nekadašnje krbavske katedrale sv. Jakova.

Projekt će biti financiran sredstvima Republike Hrvatske, Hrvatske biskupske konferencije te donacija skupina i pojedinaca iz domovine i inozemstva.

U drugoj polovici srpnja, kako je dogovoreno, bit će raspisan natječaj za idejni projekt Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, a 9. rujna bit će položen temeljni kamen, u prigodi 510. godišnjice Krbavske bitke.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića, sastanku Glavnog odbora bili su nazočni i glavni tajnik HBK Vjekoslav Huzjak, potpredsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš, gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović, ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest Milan Kruhek i predsjednik ličko-senjske Županijske skupštine Ivica Mataija.

Na Krbavskom polju 9. rujna 1493. Osmanska vojska pod Jakub-pašom porazila je hrvatsku vojsku s banom Derenčinom na čelu. Krbavska bitka u kojoj je poginulo više od 10 tisuća Hrvata otvorila je Turcima put do konačnog osvajanja Like i Krbave 1527.

Pročitajte više