sjednica gsv-a sazvana za petak, 23. siječnja

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca održat će u petak, 23. siječnja, prvu sjednicu Gospodarskosocijalnog vijeća (GSV) u novom sastavu, a na dnevnom redu bit će smanjenje PDVa, izmjene u porodnim dopustima i zabrana rada nedjeljom i državnim blagdanima u trgovini.

Uz čelnike sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca na sjednici bi trebali sudjelovati novoimenovani članovi GSV-a iz Vladinih redova - potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, ministar financija Ivan Šuker, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić te ministar mora, prometa, turizma i razvitka Božidar Kalmeta.

Socijalni partneri razmatrat će prve poteze nove Vlade, kao što su smanjenje PDV-a od početka iduće godine i produženje porodnog dopusta za majke blizanaca, te troje i više djece. Također će raspravljati o izmjenama Zakona o trgovini koje se odnose na zabranu rada nedjeljom, državnim blagdanima i neradnim danima.

Predstavnici sindikata kritizirali su Vladu što je te odluke donijela bez konzultacije sa socijalnim partnerima istaknuvši da se tako ne vodi ozbiljan socijalni dijalog.

Sjednica GSV-a dogovorena je na prošlotjednom sastanku premijera Ive Sanadera s predsjednicima sindikalnih središnjica na kojem je zaključeno kako postoji suglasje oko ključnih društvenih ciljeva te da će se voditi socijalni dijalog o svim važnim pitanjima.

Pročitajte više