Sjednica vlade održava se danas u Splitu, najavljeno 2 milijarde kuna ulaganja

Foto: Hina

DANAS će se održati sjednica vlade u Splitu, uoči ovogodišnjeg blagdana Sv. Dujma -  zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

To je peta sjednica vlade izvan Zagreba, a većinom će biti posvećena razvoju Grada i Splitsko-dalmatinske županije, za što će kroz brojne projekte ukupno biti uloženo dvije milijarde kuna.

Oko 30 točaka na dnevnom redu

Vlada je do sada održala sjednice u Vukovaru, Kninu, Osijeku i Sisku tematski vezane uz grad i županiju u kojoj se održava, pa će tako i u Splitu na dnevnome redu biti 30-ak točaka, a nakon sjednice bit će potpisano i 30 ugovora.

Nakon Izvješća o dosad učinjenom i o budućim projektima vezanima uz Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, što je prva točka sjednice koja počinje u 12 sati, na dnevnom su redu 33 točke o projektima.

Vlada će tako pokrenuti aktivnosti radi uvrštenja na listu strateških projekata nekoliko projekata, a o njima će biti usvojeni i zaključci o realizaciji.

To su novi ulaz u Split - čvor Vučevica na A1 - tunel Kozjak - čvor na DC8 - Trajektna luka Split i projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica); projekt nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat – Omiš.

Usvojit će među ostalim zaključak u vezi sa sanacijom odlagališta otpada Karepovac, kao i u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica. Vlada će donijeti i više odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu države.

Potpisivanje deset ugovora

Nakon sjednice vlade, u Splitu će se održati svečanost potpisivanja 10 ugovora za projekte iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija ukupne vrijednosti od 366,5 milijuna kuna.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisat će četiri ugovora na temelju poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine ukupne vrijednosti više od 100 milijuna kuna s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije za projekt Skriveni habitati, s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ za projekt Jadro-izvor života, Javne ustanove za upravljanje Park-šumom "Marjan" za projekt Marjan 2020-Brdo prošlosti, oaza budućnosti te s predstavnicima Grada Komiže za projekt Centar za posjetitelje Modra špilja-Biševo.

Bit će potpisani i ugovori za projekte: "Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, Prirodoslovno-matematički, Pomorski te Kemijsko-tehnološki fakultet kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta", "Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji"; Nabava autobusa za Promet d.o.o. Split, Nova razvojna stepenica Poduzetničkog akceleratora Split, Razvoj sustava informativno-edukacijskih i savjetodavnih usluga za mala i srednja poduzeća u poljoprivredi i društvenom poduzetništvu i Održivi rast i razvoj malih i srednjih poduzeća s naglaskom na kulturne i kreativne industrije.

 

Pročitajte više