Plenković: Očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza

Foto: Hina

VLADA je na posljednjoj sjednici ove godine ukinula jednu od Milanovićevih odluka kojom je državnim i javnim tijelima i tvrtkama zabranjeno angažiranje PR stručnjaka i tvrtki.




Suzdržavanje od jednostranih poteza

Predsjednik vlade Andrej Plenković pozvao je Srbiju da zaštiti Hrvate koji ondje žive, a Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza u rješavanju graničnih pitanja.

"Jasno osuđujem napad na Hrvate u Sonti", kazao je premijer Plenković u uvodu sjednice vlade i dodao kako je tim povodom MVEP uložio prosvjednu notu srbijanskim vlastima.

"Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti", naglasio je premijer.

A s obzirom na to da 29. prosinca istječe rok za primjenu arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Zagreb ne priznaje, a Ljubljana namjerava jednostrano provoditi, Plenković je još jednom pozvao na kostruktivan dijalog.

"Ponavljam da se po međunarodnom pravu arbitražna odluka, za koju se Slovenija osjeća vezanom, ne može provoditi bez privole obje strane. Prema tome očekujem da se Slovenija suzdrži jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti", rekao je hrvatski premijer.

Uredba o EKO grupi

Također, vlada je donijela Uredbu o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, kojom je produljen rok za ispunjenje obveze opskrbljivača električne energije i početka rada EKO bilančne grupe.

Uredbom se mijenja odredba Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji kojom je propisana obveza opskrbljivača električne energije da preuzmu ukupnu neto isporučenu električnu energiju povlaštenih proizvođača od operatora tržišta električne energije, sukladno njihovu udjelu na tržištu za električnu energiju isporučenu do 31. prosinca 2016. godine, po reguliranoj otkupnoj cijeni koja iznosi 0,42 kune po kilovatsatu.

Izmijenjene su i odredbe Zakona kojima je propisano da EKO bilančna grupa započinje s radom najkasnije do 1. siječnja 2017. godine.

Budući da trenutno nisu utvrđeni drugi modeli financiranja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije po poticajnim cijenama, a kako bi se spriječile povrede ugovornih obveza koje HROTE ima na temelju sklopljenih ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, Uredbom je utvrđeno produljenje roka za ispunjenje obveze opskrbljivača električne energije i početka rada EKO bilančne grupe, najkasnije do 31. prosinca 2018. godine.

Smanjivanje javnog duga

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da će ovo biti druga godina zaredom sa znatnim smanjivanjem udjela javnog duga u BDP-u, koji po projekcijama ide ispod 80 posto, najavivši da će tim tragom nastaviti i iduće godine.

U Ministarstvu financija procjenjuju spuštanje udjela javnog duga u BDP-u na kraju ove godine ispod 80 posto – na 79,6 posto BDP-a ili 290,84 milijardi kuna.

Vlada je sa sjednice u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama, kojima se dodatno uređuju ovlasti Hrvatske narodne banke (HNB) i detaljnije uređuje zaštita potrošača.

To predstavlja daljnje usklađivanje domaćeg zakonodavstva s novim pravnim okvirom na razini Europske unije u području bankarstva, pri čemu se dodatno uređuje ovlast središnje banke pri primjeni supervizorskih mjera na kreditne institucije istih ili sličnih profila rizičnosti.

Predloženim zakonom detaljnije se uređuje provođenje Uredbe EU o posebnim zahtjevima u vezi zakonske revizije subjekta od javnog interesa.

Zaštita potrošača

Osim usklađivanja s pravnom stečevinom EU, ovim izmjenama zakona se dodatno uređuje zaštita deponenata i klijenata kreditnih institucija kod provođenja postupka spajanja ili pripajanja kreditnih institucija, predlaže se otkloniti moguće smetnje u provođenju sanacije kreditnih institucija, predlaže se izmjena jednog od uvjeta pod kojim HNB može podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad kreditnom institucijom, detaljnije se uređuje zaštita potrošača, predlaže se HNB-u proširiti ovlast praćenja zaštite potrošača i na kreditne institucije iz drugih država članica itd.

U odnosu na prijedloga zakona koji je prošao prvo čitanje u Saboru, konačni prijedlog zakona dorađen je u pravnom i nomotehničkom smislu kroz više članaka.

Glavne su novine, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić, da se uvjeti za primjerenost u članstvu uprava i nadzornih odbora kreditnih institucija usklađuju s onima koje su propisali europski regulatori bankarskog i nebankarskog sustava.

"Dorađen je i članak koji propisuje obvezu kreditnih institucija da obavijeste potrošača o otplati cjelokupnog kredita", kazao je Marić.

Tako su, između ostalog, definirane potrebne kompetencije svim članovima uprave i nadzornog odbora, preciziran je postupak redovne likvidacije kreditne institucije, propisane su obveze kreditne institucije za obavještavanjem potrošača u različitim situacijama, dorađene su odredbe koje se odnose na mjere sprječavanja pranja novca itd.

Plenkovićev PR savjetnik


Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice, pod točkom 21., nalazi se 21 prijedlog odluke o prestanku važenja Odluke o obavljanju poslova odnosa s javnošću.

Ova odluka dolazi nakon spekuliranja o angažmanu Krešimira Macana kao Plenkovićevog PR savjetnika.

Odluku o ukidanju PR-ovaca donijela je Milanovićeva vlada. Tom odlukom samo je iznimno bilo dopušteno angažiranje PR stručnjaka, i to samo u "projektima, programima i aktivnostima većeg opsega i gospodarskog značaja".


Pročitajte više