SJEVERNA KOREJA BI MOGLA OBUSTAVITI NUKLEARNI PROGRAM?

Vodeći japanski list Mainichi Shimbun u nedjelju piše da postoje naznake prema kojima bi Sjeverna Koreja tijekom skorih višestranih pregovora mogla predložiti zaustavljanje razvoja svog nuklearnog oružanog programa u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjedinjenih Država. L

Pozivajući se na diplomatske izvore u Pekingu, list prenosi da je zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Yong-il izrazio spremnost iznijeti novi prijedlog koji bi se odnosio na prekid programa o nuklearnom oružju. Kim je takvo stajalište iznio kineskim dužnosnicima tijekom posjeta Kini od 22. do 24. studenoga. List nije objavio pojedinosti o prijedlogu.

Glasnogovornik južnokorejske vlade u petak je novinarima u Tokiju rekao da postoje neki signali sjevernokorejskih dužnosnika o odbacivanju nuklearnih ambicija te zemlje.

Predstojeći krug pregovora u kojima sudjeluju predstavnici SAD-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Rusije, čija je svrha pokušati okončati krizu oko sjevernokorejskog nukelarnog programa, vjerojatno će se održati sljedeći mjesec u Pekingu. Mediji pretpostavljaju da bi to moglo iti između 17. i 19. prosinca.

Pročitajte više