Sjeverna Koreja može pogoditi američke ciljeve bilo gdje u svijetu

SJEVERNA KOREJA može pogoditi američke ciljeve bilo gdje u svijetu u slučaju provokacije, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, naglašavajući pravo Pjongjanga na vlastitu obranu.

Sjeverna Koreja također je zatražila da se Vijeće sigurnosti UN-a pozabavi i Sjedinjenim Državama, nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila da Pjongjang krši sporazume o neširenju nuklearnog oružja.

U slučaju rata, susjedne zemlje korejskog poluotoka bile bi neminovno uvučene u sukob, dodao je taj dužnosnik u intervjuu francuskoj agenciji AFP.

´U slučaju mjera obrane, napad može biti usmjeren protiv bilo kojeg vojnog zapovjedništva SAD-a u svijetu´, rekao je Ri Kwang Hyok. ´Bilo gdje se nalazili možemo iz napasti´, dodao je.

´Naše mogućnosti napada nisu ograničene. Sjevernokorejska vojska ima mogućnost dostići neprijatelja gdje god se nalazio´, dodao je.

Upitan znači li to da Sjeverna Koreja raspolaže projektilima koji mogu dostići Washington, dužnosnik je rekao: ´Ja nisam stručnjak ali imamo projektile dugom dometa i naša vojska može napasti neprijatelja jako daleko´.

CIA kaže da Sj. Koreja ima raketu koja može dosegnuti SAD

Direktor CIA-e George Tenet rekao je kako Sjeverna Koreja ima raketu koja može dosegnuti Sjedinjene Države.

Svjedočeći pred Odborom za vojsku američkog Senata Tenet je upitan da li Sjeverna Koreja posjeduje rakete koje mogu dosegnuti američku zapadnu obalu.


´Mislim da je odgovor da, mogu to učiniti´, odgovorio je Tenet.

Direktor Vojne obavještajne agencije viceadmiral Lowell Jacoby je Odboru kazao kako ta raketa još nije testirana.

Po prvi puta je jedan američki dužnosnik javno rekao da Sjeverna Koreja može svojim raketama pogoditi Sjedinjene Države.

Tenet je također kazao kako Sjeverna Koreja može proizvesti dvije atomske bombe na bazi plutonija.

UN-ova Međunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA) u srijedu je proglasila da je Sjeverna Koreja prekršila međunarodne nuklearne sporazume i poslala slučaj pred Vijeće sigurnosti UN-a.

Pročitajte više