Sjeverna Koreja organizirala prosvjed i osudila SAD

Sjeverna Koreja tvrdi da je više od deset tisuća ljudi sudjelovalo u subotnjem antiameričkom prosvjedu gdje su državni dužnosnici osudili Washington zbog njegovih zahtjeva da ta komunistička zemlja odustane od ponovnog pokretanja nuklearnog programa

Sjevernokorejska Korean Central Novinska Agencija (KCNA) izvijestila je da su se ´građani iz svih slojeva društva´ u subotu okupili u glavnom gradu Pyongyangu kako bi čuli potpredsjednika parlamenta Yanga Hyong-supa i druge dužnosnike koji su osudili američki zahtjev.

´Službeni prosvjed pozvao je sve Koreance na antiamerički otpor kako bi odbacili američke imperijalističke agresore dalje od Sjeverne Koreje i odlučno osujetili američku nuklearnu raketu kojom se žele namaknuti ratni oblaci nad korejski narod´, objavila je KCNA.

Američki dužnosnici u subotu su izvijestili da administracija američkog predsjednika Georga Busha uspostavlja suradnju s UN-om, Južnom Korejom i Japanom kako bi se na Sjevernu Koreju izvršio diplomatski i ekonomski pritisak ako odbije odustati od svojih programa nuklearnog naoružanja.

Kao dio programa kojega je jedan američki dužnosnik nazvao ´strategijom obuzdavanja po mjeri´, SAD računa na susjede Sjeverne Koreje i sve saveznike, uključujući i Kinu i Rusiju, da nastave izolaciju sjevernokorejskog komunističkog režima ukoliko ne promijeni politiku.

UN bi pak mogao Sjevernoj Koreji nametnuti ekonomske sankcije jer je ponovno pokrenula svoje nuklearne pogone koji bi mogli biti iskorišteni za proizvodnju oružja s plutonijem, rekao je taj dužnosnik.

Pročitajte više