Sjevernokorejska "seks-špijunka" osuđena na pet godina zatvora u Južnoj Koreji

WON JEONG-HWA južnokorejski sud osudio je na pet godina zatvora zbog špijuniranja za Sjevernu Koreju. Ona je sudu priznala kako je zavodila i imala seks s južnokorejskim časnicima u zamjenu za povjerljive informacije o važnim vojnim instalacijama u toj zemlji.

Tužiteljstvo je isto tako tereti da je planirala ubojstvo drugih obavještajaca, za koje je trebala upotrijebiti otrovne igle. Sjevernokorejski dužnosnici porekli su kako je ta 34-godišnjakinja njihov špijun te su je nazvali "ljudskim smećem".

Štoviše, sjevernokorejski susjedi optužili su Južnu Koreju kako je čitav slučaj izmislila u propagandne svrhe. Kako god bilo, Hwa je danas proglašena krivom po svim točkama optužnice te joj je određena zatvorska kazna u trajanju od pet godina.

Optužba ju je teretila i da je sudjelovala u otmici južnokorejskog biznismena 1999. godine, koji se nalazio u Kini. Iako joj je prijetila doživotna kazna, sudac je bio blagonaklon zbog njezinog priznanja, suradnje i osjećaja krivnje za sve što je napravila.

K.S.
Foto: AFP

Pročitajte više