Škare-Ožbolt: Dijelovi haških optužnica nisu ni politički ni pravno korektni

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt ocijenila je danas da određeni navodi optužnice protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, te izmijenjene protiv Ante Gotovine nisu ni politički ni pravno korektni.

"Vlada upravo razmatra mogućnost uključivanja domaćih i međunarodnih stručnjaka u obranu kao prijatelja suda, amicus curiae, radi otklanjanja neprihvatljivih pravnih i političkih kvalifikacija o Domovinskom rat", izjavila je Hini ministrica Vesna Škare-Ožbolt. Dodala je da će "Hrvatska učiniti sve što je u pravnoj proceduri moguće kako bi se utvrdila povijesna istina o obrambenom Domovinskom ratu".

Podsjetila je i da je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith kao svjedok u postupku protiv Slobodana Miloševića rekao da nije bilo etničkog čišćenja u situaciji kada su hrvatske oružane snage ulazile na područje obuhvaćeno vojno-redarstvenom akcijom "Oluja".

Ministrica pravosuđa je danas prijepodne na konferenciji za novinare službeno potvrdila da su u Zagreb 1. ožujka stigle nove haške optužnice, no kako su one tada još uvijek bile tajne, odnosno zapečaćene ministrica ih nije mogla komentirati.

Pročitajte više