Škare-Ožbolt o mogućem transferu osuđenih državljana SiCG

HRVATSKO ministarstvo pravosuđa spremno je razmotriti molbe za transfer osuđenika, državljana Srbije i Crne Gore (SCiG), iz zatvora u Hrvatskoj na izdržavanje ostatka kazne u nekom od zatvora SCiG, uz uvjet da Beograd pruži jamstva da će osuđenici i odslužiti kazne, priopćilo je u srijedu ministarstvo pravosuđa u Zagrebu.

U priopćenju hrvatskog ministarstva piše da je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt takvu spremnost izrazila nakon sastanka s ministrom za ljudska i manjinska prava SiCG Rasimom Ljajićem u ponedjeljak koji se zanimao za mogućnost da se udovolji zamolbama osuđenika.

U priopćenju se pojašnjava da prema Konvenciji o transferu osuđenih osoba Vijeća Europe, svaka država može dati oprost, odobriti amnestiju ili smanjenje kazne u skladu sa svojim Ustavom ili zakonom.

Ministar Ljajić iskazao je spremnost za pružanje dodatnih jamstava da će osuđenici nastaviti izdržavati svoje kazne u SCiG, dodaje hrvatsko ministarstvo.

Uz ovako dogovorene uvjete bit će moguće pristupiti provedbi transfera, dodaje se u priopćenju. U tekstu se pojašnjava da se transferi neće provoditi odjednom, već u više navrata po nekoliko skupina osuđenika. Molbe će se razmatrati pojedinačno, a odluke o njima donijeti sukladno duhu i odredbama navedene konvencije čije su potpisnice obje države, dodaje se.

Ljajić je za beogradsku "Politiku" od srijede izjavio da prva realizacija transfera osuđenih Srba počinje sredinom idućeg tjedna.

On je kazao kako nisu ugovorene točne vremenske koordinate kad će se konačno završiti cjelokupni transfer 42-oje osuđenih, ali je dodao da "postoji volja na obje strane da se taj dugotrajni posao završi do kraja", prenosi list.

Pročitajte više