UHLJEBISTAN

Škole traže novac od roditelja jer nemaju za opremu. Za put ravnatelja imaju

Foto: Duško Jarmaz/Pixsell/Index

RAVNATELJI iz 15 hrvatskih srednjih škola trebali su sutra otputovati u New York na "stručno usavršavanje", na kojem bi od ukupno sedam dana, koliko traje put, svega nekoliko sati proveli u jednoj školi, dok je ostatak vremena bio predviđen za razgledanje grada, krstarenje, šoping-izlet u susjedni New Jersey, odlazak u hrvatsku župu i druženje s hrvatskim franjevcima.

>>Doznajemo: Ravnateljima škola plaćamo put u New York. Idu na misu i krstarenje

Međutim, nakon otkrića Index Istraga, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zatražila je hitan odgovor ravnatelja zašto putuju i da joj se izjasne o navedenom putovanju, nakon čega je Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, koja je organizator ovog studijskog putovanja, to putovanje naprasno otkazala.

Predsjednica te udruge Suzana Hitrec Indexu još uvijek nije odgovorila na upit zašto su na kraju otkazali putovanje samo dan prije predviđenog polaska. No kako su prvotno ipak planirali otići na put koji bi većini platile škole (a put stoji od 13.000 do 18.000 kuna plus dnevnice), mi smo se prisjetili za koje sve stvari škole u Hrvatskoj nemaju novac, budući da za ovakva "stručna usavršavanja" ravnatelja sredstva očito imaju.

Škole od učenika traže i do 500 kuna za participaciju; novac tražio i ravnatelj koji je trebao u New York

Jedan od onih koji su trebali otputovati u New York je i ravnatelj Obrtničke škole u Splitu Davor Kulić. Upravo smo s njim razgovarali u rujnu 2019. kad smo radili temu oko plaćanja participacija školama. Naime, veliki broj srednjih škola od roditelja na početku školske godine traži da im plate određenu svotu novca, za koju navode da je participacija te da se troši na razne stvari, od materijala za rad do papira.

>>Pronašli smo škole koje traže i 500 kuna od učenika

Ravnatelj Davor Kulić tad je Indexu potvrdio da je i Obrtnička škola, kojoj je on na čelu, uvela plaćanje participacija.

"Kako smo to uveli 2018. godine, u 2019. je plaćaju samo učenici 1. i 2. razreda, po 150 kuna svaki. Taj novac ide za pomoć učenicima lošijeg stanja kojima se tim novcem plaćaju izleti i maturalci. Također, ako nešto fali za opremanje škole, onda se i to pokriva od participacija", rekao je Indexu ravnatelj Davor Kulić.

Osim Kulića, niz ravnateljica i ravnatelja nam je potvrdio da od roditelja traže novac za participaciju, iako škole u Hrvatskoj novac za opremanje škola dobivaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja i od svih osnivača (grada, županija) te još i decentralizirana sredstva iz proračuna, kako nam je odgovorilo Ministarstvo obrazovanja.

Što se tiče participacija, od škola koje smo kontaktirali najviše moraju plaćati učenici Zdravstvenog učilišta i to oni koji se školuju za dentalne tehničare. Oni školi moraju platiti 500 kuna, dok u istoj srednjoj školi oni koji se školuju za fizioterapeutske tehničare plaćaju 100 kuna. Indexu je to rekao Hrvoje Odak, ravnatelj Zdravstvenog učilišta, škole u kojoj se učenici obrazuju za niz zanimanja.

Najveće participacije za dentalne tehničare

"Participacije koje učenici plaćaju kreću se od 100 do 500 kuna, ovisno o smjeru. Najviše plaćaju učenici koji se školuju za dentalne tehničare jer su u zubnoj tehnici najskuplji materijali tako da participacija ide za te troškove", rekao nam je Odak.

Ravnateljica Škole za medicinske sestre Mlinarska Asja Jelaković Indexu je rekla da njihovi učenici plaćaju participaciju u iznosu od 200 kuna.

"Dio tog novca ide za osiguranje učenika, a tim smo novcem opremili i jednu učionicu s tabletima, dok najveći dio odlazi na zaštitnu odjeću. Iako roditelji kupuju uniforme za svoju djecu, mi od te participaciju koju plate kupujemo im pregače, kape i kaljače (zaštitna navlaka za obuću) jer naši učenici idu na radilišta po bolnicama i trebaju svu tu opremu", objasnila nam je Asja Jelaković.

"Moramo im naplaćivati i za skripte jer za neke predmete nema udžbenika"

Po 200 kuna plaćaju i učenici Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu.

"Kod nas učenici već godinama plaćaju participaciju. Tražili smo suglasnost od Gradskog ureda za obrazovanje da i ove godine tražimo od učenika da plate participaciju od 200 kuna", rekla nam je Zdravka Krpina, nova ravnateljica te škole.

I ravnatelj zagrebačke Elektrotehničke škole Renato Matejaš rekao nam je da su dobili suglasnost Gradskog ureda kako bi od učenika mogli tražiti participaciju.

"Kod nas je participacija 150 kuna, od tog iznosa se pokrivaju osiguranje i administrativni troškovi, zatim kopiranja skripti za učenike jer za neke predmete ne postoje udžbenici, tako da sve se pokriva iz toga", rekao nam je Matejaš.

Ravnatelj Industrijsko-strojarske škole u Zagrebu Nenad Pavlinić Indexu je rekao da njihovi učenici plaćaju 50 kuna participacije.

"U to ulazi osiguranje jer svi učenici moraju biti osigurani radi praktične nastave", rekao nam je Nenad Pavlinić.

No zagrebačke škole nisu jedine koje naplaćuju participaciju. Naplaćuje ju i Medicinska škola u Karlovcu, čiji učenici na početku godine školi moraju platiti 200 kuna.

"Medicinske škole već godinama naplaćuju participaciju. To je za povećane troškove rada, opremu kabineta, kupovinu lutki za reanimaciju. Ti novci od participacije idu za viši nivo obrazovanja jer je u strukovnim školama skupa oprema, dakle to je nadstandard za naše učenike", rekla nam je ravnateljica Jasminka Štajcer.

Novaca nema ni za slanje učenika na natjecanja

A osim što škole nemaju novca za ovakve stvari pa ga traže od roditelja, škole nemaju novca ni za slanje darovitih učenika na natjecanja. Zato često traže donacije.

Trenutno Gimnazija Andrije Mohorovičića iz Rijeke prikuplja donacije za odlazak svojih učenika na natjecanje iz robotike koje će se održati u ožujku u Istanbulu.

Ravnatelj škole Henry Ponte rekao nam je da će sutra znati jesu li prikupili dovoljno novaca da njihov tim nadarenih robotičara ode na ovo natjecanje. Kaže i kako je puno važnije da se djeca pošalju na natjecanje nego da ravnatelji odlaze na putovanja.

Riječki gimnazijalci odlaze u Istanbul

"Ovo je projekt naših učenika, a mi kao škola podupiremo ideje. Prije dvije godine je tim učenika iz naše škole išao u New York. Tad smo dobili dio sredstava od županije i donacija, dok smo ove godine pokrenuli projekt pa smo prvo od županije tražili sredstva, morate platiti kotizaciju za natjecanje, zatim morate platiti robota pa carinu. Dio sredstava nam je dalo i Ministarstvo i još smo organizirali prikupljanje donacija jer nam u Tursku odlazi tim od 13 učenika i dva mentora. Puno je bitnije da idu učenici nego ravnatelji", zaključio je Henry Ponte.

Učenici u Istanbul odlaze 5. ožujka, a natjecanje traje do 11. ožujka.

Inače, Crobotics Team Gimnazije Andrije Mohorovičića bio je 1. hrvatska ekipa na međunarodnom natjecanju u robotici FIRST (For Inspiration and Recognition od Science and Technology) - Robotics Competition održanom prije dvije godine u New Yorku. Nagrađeni su i za najbolji plasman među novoosnovanima i najbolji timski duh.

Šefica udruge ravnatelja koja je organizirala put u New York jadala se da škole nemaju novac za provjeru diploma

A osim za natjecanja i opremu, škole također nisu imale novca ni kad je trebalo slati diplome na provjeru.

Podsjetimo da je ministrica Blaženka Divjak krenula u provjeru diploma po školama kad je otkriveno da su neki u školama radili s lažnim diplomama i predavali razne predmete, iako za to nisu imali stečeno obrazovanje.

Tom prilikom je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (koja je organizirala put u New York za ravnatelje), izjavila da slanje diploma na provjeru znači velik trošak za škole.

"Može to značiti trošak od 5000 do 6000 kuna. Za nas to puno znači jer za taj novac možemo kupiti nekoliko računala ili projektora koji će unaprijediti nastavu. Škole nemaju novca, osobito za ovakva administrativna davanja", izjavila je tada Suzana Hitrec.

Podsjetimo, u proteklih godinu dana pronađeno je 35 krivotvorenih isprava po osnovnim i srednjim školama, od čega 18 diploma te 17 svjedodžbi.

Pročitajte više