Skup meteorologa "Mediteranski eksperiment"

U poslijediplomskom središtu u Dubrovniku danas je počeo dvodnevni stručni skup meteorologa nazvan "Mediteranski eksperiment", a organizirao ga je Državni hidrometeorološki zavod. L

Skup je okupio 23 stručnjaka iz Španjolske, Italije, Grčke, Francuske, Izraela, Hrvatske i Engleske. Oni će, među ostalim, raspravljavati o MEDEX projektu proučavanja ciklona s ciljem pravodobnih prognoza olujnog nevremena i smanjenja njegovih posljedica.

Kako je istaknula Branka Ivančan Picek iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, taj je projekt dobio status istraživačkog razvojnog projekta, a pokrovitelj mu je Svjetska meteorološka organizacija.

Hrvatska je kao dio Sredozemlja zainteresirana za taj projekt, a posebno kada je riječ o najavama ciklona na području Jadrana, istaknula je Branka Ivančan Picek, dodajući kako je jedan od ciljeva skupa i ispitivanja uspješnosti numeričkih modela i njihove identifikacije radi utvrđivanja pojedinih zanimljivih područja na Sredozemlju, gdje bi se trebala uspostaviti dodatna mjerenja.

(Hina) xhš ydd

Pročitajte više