SKUPŠTINA SRBIJE PRIHVATILA REZOLUCIJU O PRIDRUŽIVANJU EU

Skupština Srbije usvojila je u srijedu Rezoluciju o pridruživanju Europskoj uniji, kojom se pristupanje Srbije, kao članice državne zajednice Srbije i Crne Gore, Europskoj uniji i Partnerstvu za mir, proglašava strateškim i nacionalnim ciljem.

Od ukupno 250 zastupnika za Rezoluciju je glasovalo 129 nazočnih, dok su zastupnici Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića biti izvan skupštinske dvorane u vrijeme izglasavanja Rezolucije o pridruživanju EU.

Te su se stranke u prošlotjednoj raspravi usprotivile donošenju Rezolucije, zbog spominjanja pristupanja programu NATO-a "Partnerstvo za mir", pozivajući se na činjenicu da je ta alijansa bombardirala bivšu SR Jugoslaviju 1999. godine.

Za Rezoluciju su glasovali zastupnici stranaka koje čine manjinsku vladu Srbije- Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, G17 Plus Miroljuba Labusa, Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića, te oporbene Demokratske stranke srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Rezolucija o pridruživanju EU obvezuje Vladu Srbije da, u što kraćem roku, izradi nacionalnu strategiju Srbije za pridruživanje državne zajednice i Srbije u EU i da provodi mjere za ubrzano usklađivanje zakonodavstva Srbije sa zakonskim rješenjima i tekovinama Europske unije.

Vlada Srbije obvezna je da jednom u tri mjeseca informira Skupštinu Srbije o planiranim i ispunjenim obvezama i o realizaciji svih programa i ostalih aktivnosti koje su nužne za ubrzanje procesa pridruživanja državne zajednice i Srbije Europskoj uniji.

(Hina) xtta ybs

Pročitajte više