Slavonija pod paklenom najezdom komaraca

,

SITUACIJA s komarcima u Slavoniji postaje alarmantna, upozorio je Zavod za javno zdravstvo, ali i Županija osječko-baranjska. Trenutno se, po podacima Zavoda, u Osijeku bilježi 88 uboda komaraca u 15 minuta, što daleko premašuje granicu tolerancije. Bez pomoći države, pak, malo toga će se moći riješiti.

Komarci su standardni problem Slavonije i Baranje, koji postoji otkad su ovi krajevi naseljeni. Sve zapravo ovisi o količini oborina koja padne u sezoni. Ove godine priroda nije bila naklonjena, jer su tri poplave sa sobom donijele nepregledne legije komaraca. Dodatni problem je pravilnik Ministarstva zdravstva, koji ne dopušta zračno tretiranje komaraca insekticidima u gradovima, nego samo na rubnim područjima. Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo isto tako tradicionalno krši taj pravilnik, ali to nije dio elaboriranog plana, nego se radi stihijski, u trenucima kad najezda postane neizdrživa.

Županija se uključila, ali bez državne pomoći sve su to samo stihijske mjere

Ove se godine i Županija aktivno uključila u program tretiranje komaraca u općinama kako bi donekle pomogla u rješavanju problema. "Radimo ono što je u okviru mogućeg i prvi put smo izašli s iznosom od dva milijuna kuna. Na svaku kunu koju daju općine, mi dodajemo još jednu kako bismo podvostručili financijska sredstva i osigurali da se komarci djelotvornije tretiraju", rekao je za Index osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.

"Ipak, i naša inicijativa je na izvjesni način vatrogasna mjera, jer elaborat Zavoda za javno zdravstvo je pokazao da bi sveukupno tretiranje komaraca godišnje stajalo 36 milijuna kuna. Od tih 36 milijuna kuna Grad Osijek već godinama izdvaja 13 milijuna, što je gotovo cijeli gradski proračun za javno zdravstvo, jer da se to ne radi, u gradu bi bila katastrofa. Općine sudjeluju koliko im dopušta fiskalni kapacitet", dodao je Šišjagić.

Pročitajte više