Slijepcu zabranjen prijevoz sanitetskim vozilom

27-GODIŠNJEM slijepom mladiću Tihomiru Severoviću prošlog četvrtka zabranjen je prijevoz u sanitetskom vozilu u pratnji psa koji je osposobljen za pomoć u kretanju slijepih i slabovidnih osoba. To je bila odluka voditelja voznog parka velikogoričke Hitne službe Fabijana Piskjuta.

Skandalozna Piskjutova odluka tim je gora što je Severović dijabetičar kojemu je nedavno presađen bubreg i četiri puta mjesečno mora putovati na kontrolu iz Turopolja do velikogoričkog Doma zdravlja.

"I ranije sam doživljavao neugodnosti objašnjavajući ljudima u autobusu da kao slijepa osoba imam zakonsko pravo voditi svog psa, ali nikada od onih koji rade u zdravstvu. Gospodin Piskjuta rekao mi je da "ne bu on vozio cucka koji slini i linja se", a kad sam odbio voziti se bez pratnje psa dobacio mi je da kontaktiram Vladu na Markov trg koja bi mi mogla dodijeliti službenog vozača", kazao je ogorčeni Severović Novom listu.

Piskjuta, kojeg je zatekao novinarski poziv, u bijesu je rekao da “pas vodič ne može zamijeniti oči slijepoj osobi" te da bi 27-godišnjem Severoviću na putu u bolnicu pripomogli tehničari Doma zdravlja. Piskjuta, koji, kako se čini, iako je zdravstveni radnik nije upoznat sa zakonom prema kojem je obvezan u vozilo pustiti psa u pratnji slijepe osobe, zapitao se zašto slijepog mladića na preglede ne voze roditelji, ako mu ne odgovara pratnja bolničkih tehničara.

Severović tvrdi mu je Piskjuta stalno prigovarao da ima posebne prohtjeve, inzistirajući da do bolnice ide bez psa u pratnji bolničkog osoblja.

Ravnateljica Doma zdravlja u Velikoj Gorici dr. Neda Mihordin izjavila da do problema dolazi jer neki pacijenti prosvjeduju što pas ostavlja dlake po vozilu. Istaknula je da svakako slijepoj osobi treba omogućiti vožnja u pratnji psa, te da će pronaći rješenje, vjerojatno tako što će se pod psa postavljati posebna podloga.

Da poteškoće na koje nailaze slijepe osobe nisu rijetkost pokazuje i slučaj Mire Katalenić, predsjednice Udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Nju su prije tri dana iz prodavaonice "Drogerie markta" u pothodniku Glavnog kolodvora, izbacile prodavačice. Najprije je jednoj objasnila da kao slijepa osoba po zakonu ima prvao u trgovinu ulaziti s psom, ali ju nije razumjela pa je stigla i druga koja je glasno vikala. Na kraju je morala izići iz trgovine.

Prema riječima glasnogovornice DM-a Marinke Akrap tvrtka je odmah krenula u edukaciju osoblja te su u sve trgovine poslali izvadak zakona. Prodovačice su se, kako tvrdi, ispričale gospođi Katalenić.

ZET-ovi vozači tramvaja i autobusa pozitivan su primjer ophođenja sa slijepim osoboma, ali putnici često ne shvaćaju da pas smije u vozilu boraviti u pratnji slijepe osobe pa se događaju neugodnosti, objasnili su u toj tvrtki.

Pročitajte više