Slike nasilja jako uznemirujuće za malu djecu

NASILJE na televiziji ili u video igrama povećava opasnost od agresivnog ponašanja ili straha kod male djece u tolikoj mjeri da se može govoriti o "emocionalnom maltretiranju", zaključuje se u britanskom istraživanju.

Najveća opasnost prijeti dječacima, ističu autori istraživanja koje će u subotu objaviti britanski časopis The Lancet.

"Video filmovi, filmovi na satelitskoj ili kablovskoj televiziji, omogućavaju djeci pristup prizorima nasilja neprimjerenima njihovoj dobi, razini razvoja i mentalnom zdravlju", pišu psiholozi koji su napravili istraživanje.

"Preporuča se roditeljima i odgovornim osobama da budu jednako oprezni sa zabavnim programom za odrasle kao što su s lijekovima i kemijskim proizvodima kod kuće", nastavlja se u istraživanju.

"Nehaj spram iznimno nasilnih prizora ili prizora seksualnog karaktera mogao bi se čak smatrati oblikom emocionalnog maltretiranja djeteta", zaključuje se u tekstu.

Članak je sastavilo dvoje psihologa sa Sveučilišta Birminghan Kevin Browne i Catherine Hamilton-Giachritsis, koji su ispitali šest različitih sinteza koje kompiliraju čitav niz američkihi istraživačkih radova.

(Hina) xbnš ydgk

Pročitajte više