Sljedeća tri mjeseca bez većih odstupanja od prosjeka

U razdoblje sljedeća tri mjeseca, od studenoga do siječnja, ne bi trebalo biti nekih većih odstupanja temperatura zraka od višegodišnjeg prosjeka, doznaje se danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu. L

"Proračun atmosferskih modela za sljedeće tromjesečje ukazuje na temperature zraka primjerene višegodišnjim srednjim vrijednostima za taj dio godine. Pri tome je vjerojatnost malo toplijeg vremena na Jadranu nego u kopnenom području", izjavila je danas za Hinu načelnica Odjela vremenskih analiza i prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda Vlasta Tutiš.

Preliminarna prognoza za tromjesečno razdoblje od studenoga do siječnja 2005. također ukazuje da će oko prosjeka biti i količina oborine, rekla je Tutiš.

Napomenula je da je ta tromjesečna prognoza eksperimentalne naravi i da će kompletni rezultati s temperaturama zraka Državni hidrometeorološki zavod objaviti u siječnju.

Tromjesečna prognoza temelji se na proračunima Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena u Readingu u Velikoj Britaniji, a odnosi se na cijelo razdoblje, a ne za pojedini mjesec, rekla je Tutiš.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu prognostičari za ovaj tjedan prognoziraju toplo vrijeme sa temperaturama zraka iznad 20 stupnjeva Celzijevih.

Toplo, uglavnom suho i djelomično sunčano trebalo bi potrajati do petka. U petak se očekuje nešto malo kiše i malo svježije, ali u dane vikenda ponovno sunčano.

I u idućem tjednu do srijede prognostičari očekuju razmjerno toplo vrijeme, odnosno poručuju da neće biti zahlađenja.

(Hina) xbma yjn

Pročitajte više