Slobodna Dalmacija, MORH, Kerum i Sokol Marić na SDP-ovoj "crnoj listi" poslodavaca

SDP je tijekom studenog u 2006. godine primao pozive građana koji misle da su im radnička prava prekršena, te na temelju tih poziva sastavio "crnu listu" poslodavaca, koja je predana Državnom inspektoratu.

Na listi se našla i Slobodna Dalmacija, splitska dnevna novina čiji su anonimni zaposlenici na SDP-ov telefon prijavili da se ne poštuje kolektivni ugovor, ne plaća prekovremeni rad, te da se dežurnim novinarima ne omogućuje slobodan dan tjedno.

Među ostalim "crnim poslodavcima", našlo se i Ministarstvo obrane RH, Sokol Marić, Zagrebački uslužni centar, Salonit iz Vranjica, Heruc, Industrogradnja, Pevec, Billa, Đuro Đaković, Čazmatrans, Belje, DTR, Kerum i drugi.

"Kada našu prijavu provjeri Inspektorat, dobit ćemo pravu listu poslodavaca koji krše prava radnika na način da im ne plaćaju prekomjerne sate, doprinose, ili kasne s isplatom plaća", rekao je Damir Gašparović iz SDP-a, na predstavljanju ankete o poštivanju radničkih prava, u kojoj je ispitano 2700 radnika.

Njihova je anketa pokazala da 47% zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno, što upućuje na eksploataciju i namjerno nezapošljavanje radne snage koja čeka na burzi.

"Naši su prijedlozi da se u Kazneni zakon uvedu zatvorske kazne za neisplate plaća i ne vraćanje radnih knjižica koji su raskinuli radni odnos sa poslodavcem. Zatim tražimo da se udvostruči broj inspektora rada i povećanje njihovih ovlasti. Također to nije moguće ukoliko se ne pojača unutarnja kontrola u Državnom inspektoratu a zalažemo se i da radnicima u svakom trenutku na Internetu ili na neki drugi način budu dostupne informacije o tome plaćaju li poslodavci porez i doprinose za njih", zaključio je Gašparović.

A.B.

Pročitajte više