Slovenci od Rehna traže novi prijedlog koji će više uzimati u obzir njihove interese

GLASNOGOVORNIK slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic danas je izjavio kako očekuje da će zbog "poboljšanja" koje su Slovenci poslali europskom povjereniku, njegov novi prijedlog bolje odražavati interese slovenske stane.

Na konferenciji za novinare kazao je i da bi novi prijedlog o rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije trebao biti "uravnoteženiji" te dodaje kako su prijedlozi koje su poslali naši susjedi tek podloga za dogovaranje završnog teksta toga dokumenta. "Razgovori će se nastaviti dok se ne dogovorimo i o posljednjim izmjenama u sporazumu", rekao je Balažic, piše Delo.

"EU ne funkcionira na principu ultimatuma"

Napao je i stav da je ovakav tekst Rehnova prijedloga konačan i da je na principu "uzmi ili ostavi", što posljednjih dana tvrde hrvatska strana i Ollie Rehn, jer "Europska unija ne funkcionira na principu ultimatuma".

"Vjerujemo kako niti jedan proces pregovaranja ne može biti završen slobodnim izborom jedne od strana tijekom pregovora. Nije moguće u vrijeme pregovaranja jednostrano prihvatiti radni prijedlog kao konačan", jasan je bio glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Milan Balžić te dodao da dok sve tri strane ne budu suglasne s konačnim prijedlogom, pregovori o njemu neće završiti.

"Ne želimo da netko na račun Slovenije ostvaruje svoje jednostrane koristi"

Hrvatska vlada odbijanjem daljnjih pregovora, po njegovom mišljenju, pokazuje da nije spremna na kompromis. "Mi smo protiv toga da bilo tko na račun Slovenije ostvaruje svoje jednostrane koristi", zaključio je Balažic. Danas je glasnogovornica povjerenika za proširenje Europske Unije Olija Rehna, Krisztina Nagy izvijestila kako će sastanak dvojice ministara vanjskih poslova u Bruxellesu održati u srijedu ujutro.

I.Kri.
Foto: Planet.si

 

Pročitajte više