Slovenija: Filozof Hribar ličnost godine

VODEĆI slovenski list "Delo" svoju je tradicionalnu nagradu za "ličnost godine" iznenađujuće dodijelio filozofu Tinu Hribaru, ali ne za njegov filozofski opus nego za nastojanja da dođe do nacionalne pomirbe i da se završe polemike oko toga kako obilježiti "prešućene grobove" iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća.

"Nagrada me iznenadila jer se o poratnim žrtvama nekoć govorilo skoro ilegalno iako je riječ o traumi koja je duboko urezana u slovensku podsvijest", izjavio je Hribar prilikom uručenja nagrade za "ličnost 2003. godine".

Nagradu vodećeg slovenskog lista do sada su najčešće osvajali političari, osam puta dobio ju je bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, a jednom i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

List je dodjelu nagrade Hribaru motivirao njegovim riječima da za budućnost jednog naroda nije svejedno što piše na spomenicima žrtvama poratnih likvidacija, jesu li "usmrćene" (kako traže oni koji polaze od pretpostavke njihove povijesne krivnje) ili su "ubijene" (kako bi htjeli oni koji tumače da se radilo o klasičnom zločinu).

"Poratne likvidacije u Sloveniji duboka su rana i potrebno je vrijeme da ona zacijeli", rekao je Hribar primajući nagradu, ali je dodao kako se nada da će ta tema biti apsolvirana do 60-godišnjice tragičnih događaja, dakle do 2005. godine.

"Društvo treba preboljeti tu traumu, kako bi postalo zrelo za shvaćanje da su i mrtvi dio naše zajednice. Budućnost je bitna, ali se ne može formirati bez nacionalnog konsenzusa o prošlosti. A poratne egzekucije nisu bile izvršenja smrtnih kazni nego vansudska ubojstva izvršena mimo svih zakona", kazao je Hribar, osvrćući se na pitanje uništenja slovenskih domobrana i ostalih "poraženih vojska" na slovenskom teritoriju nakon Drugog svjetskog rata.

(Hina) fl

Pročitajte više