Slovenija: Hrvatska mora prestati s neistinitim prikazivanjem slovensko-hrvatskih odnosa

"NEKI hrvatski političari i novinari u posljednje vrijeme neutemeljeno i neistinito prikazuju slovensko-hrvatske odnose, pri čemu grubo i netolerantno napadaju predstavnike slovenske države. Takvo ponašanje ne poboljšava hrvatsko-slovenske odnose, čak štoviše, ono ih zaoštrava.", stoji u izjavi objavljenoj na stranicama slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Radi se zapravo o dokumentu kojega je spomenuto ministarstvo objavilo u kasnim jučerašnjim satima, a u njemu je sažeto deset točaka, među kojima piše i to da se slovenska vlada protivi takvom ponašanju Hrvatske, te hrvatske političare i medije proziva da "promjene način na koji prikazuju odnose sa Slovenijom".

Tako se među prvim točkama spominje i to da pozitivnij stav prema Sloeviniji, a kojega bi Hrvatska, prema njihovu mišljenju trebala zauzeti, ne znači da se "itko mora odreći kritičnosti", ali da bi se trebala izbjegavati netrpeljivost među dvjema državama. U suprotnom, piše u objavljenon dokumentu, Slovenijom bi moglo zavladati "protuhrvatsko raspoloženje", što bi pak moglo dovesti do "neprimjerenih pothvata".

U istoj se izjavi navodi i kako Slovenija Hrvatsku smatra za prijateljsku državu, te kako je upravo Slovenija bila hrvatska saveznica u trenutku jugoslavenske krize, kao i kada je trebalo zalagati se za njezino približavanje Europskoj uniji. Također se napominje kako "Hrvatsku na putu u EU očekuju mnogo teži izazovi od sporazuma sa Slovenijom",  te kako se "za ispunjavanje uvjeta koje zahtijeva Europska Unija neće biti dovoljno pozivati na neriješena pitanja sa Slovenijom".

"Čujemo kritike kako Slovenija prema Hrvatskoj ima neopravdane zahtjeve, da je pohlepna i tako dalje. Ujedno se s podsmijehom govori o mogućnosti da bi Slovenija na bilo koji način mogla utjecati na približavanje Hrvatske Europskoj Uniji.", stoji u izjavi, a u nastavku iste spminje se kako takve tvrdnje u slovenskoj javnosti izazivaju nemir.

Slovenija ne želi takav razvoj događaja i zauzimat će se za poboljšanje odnosa, stoji također u izjavi.

B.S.

Pročitajte više