Slovenija: Oporba tvrdi da ljevica stopira sporazum s Vatikanom

Stalno odgađanje ratifikacije prvog sporazuma Slovenije i Svete Stolice znak je "ideološkog kompleksa" koji nameće ljevica i protivno je slovenskom nacionalnom interesu, ocijenio je u petak na konferenciji za novinare zastupnik u parlamentu i potpredsjednik demokršćanske stranke Nova Slovenija (N.Si) Lojze Peterle.

Slovenski Ustavni sud donio je naime prije mjesec dana presudu da sporazum o pravnom statusu Rimokatoličke crkve u Sloveniji koji bi trebalo sklopiti s Vatikanom nije u suprotnosti s domaćim pravnim redom, no odluka o tome da se sporazum ratificira opet je odgođena iako je ratifikacija bila predviđena za iduću sjednicu parlamenta.

Peterle - nekadašnji predsjednik vlade i ministar vanjskih poslova - ocijenio je da je takva odluka donesena zbog sukoba u vladajućoj koaliciji. Prema njegovim informacijama, ratifikaciju iz ideoloških razloga stopira Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) koja je u koalicijskoj vladi mlađi partner liberalnim demokratima (LDS) premijera Antona Ropa.

"To nije u slovenskom nacionalnom interesu. Ne bih želio da Slovenija bude talac starih ideoloških snaga", rekao je Peterle. On je dodao da polemike oko sklapanja prvog sporazuma s Vatikanom traju već cijelo desetljeće iako se njime samo formalizira postojeće odnose, te unatoč činjenici da je vlada u međuvremenu pravno uredila svoj odnos prema Evangelističkoj crkvi.

(Hina) fl sb

Pročitajte više