Slovenija pozdravlja odluku EU-a o Hrvatskoj

ODLUKA Europskog vijeća o dodjeli statusa kandidata Hrvatskoj i počinjanju pregovora o punopravnom članstvu u EU u idućoj godini pozdravljena je u Sloveniji bez obzira što je donedavno bilo i razmišljanja o tome da se potpora Ljubljane uvjetuje ukidanjem ekološkoribolovnog pojasa, uz isticanja stajališta da će poboljšani politički profil Hrvatske oslabiti pregovaračku poziciju Slovenije u ostalim otvorenim pitanjima.

I prije sastanka u Bruxellesu premijer Anton Rop izjavio je da je ulazak Hrvatske u EU i u slovenskom interesu. Ulaskom Hrvatske u EU smanjit će se broj međudržavnih problema i oni će se lakše rješavati, ocijenio je predsjednik slovenske vlade.

Izjavu o odluci europskih čelnika da se Hrvatskoj dade status kandidata, pozdravio je u izjavi za javnost i predsjednik parlamenatrnog odbora za vanjsku politiku Jelko Kacin.

To je, navodi Kacin, prigoda za čestitke hrvatskom vodstvu i svim građanima, a riječ je o povijesnoj odluci Europske unije u kontekstu njezine odluke da se proširi na zemlje zapadnog Balkana.

Kacin je ocijenio da će ubrzana prilagodba EU standardima Sloveniji i Hrvatskoj omogućiti lakše rješavanje bilateralnih problema. On nije propustio spomenuti očekivanje da će se smanjiti i "opasnost donošenja i realizacije jednostranih odluka". Obećao je i svu tehničku, stručnu i političku pomoć slovenskog parlamenta i vlade u procesu integriranja Hrvatske u EU, ako Hrvatska pokaže želju i potrebu.

Parlamentarni zastupnik iz Brežica i predsjednik parlamentarne skupine za prijateljstvo Jože Avšič izjavio je da će uključenje Hrvatske u EU donijeti i pomicanje sadašnje "schengenske granice" prema jugoistoku, te tako ponovno pojačati suživot i tradicionalnu socijalnu, kulturnu i gospodarsku povezanost ljudi u pograničnom području.

U povodu odluke iz Bruxellesa oglasila se i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmaga Jelinčiča, ocijenivši da je "bezrezervna potpora" premijera Ropa Hrvatskoj bila "pogrešna i neprihvatljiva", da je to učinjeno na štetu Slovenije i njezinih nacionalnih interesa, te da pokazuje "nesposobnost" slovenske vlade. Slovenski nacionalisti pri tom navode da su se vladajući liberalni demokrati premijera Ropa svojom potporom Hrvatskoj odrekli pregovaračkih prednosti koje su imali i da je riječ o "unaprijed planiranom protuslovenskom djelovanju".

Slovenski mediji odluci Bruxellesa posvećuju mnogo pozornosti uz ocjenu da je riječ i o naporu da se pozitivnim signalom djeluje na cijelo područje tzv. zapadnog Balkana, ali i o nagradi za stvarne uspjehe koje je Hrvatska postigla.

Kako navodi agencija STA, Hrvatska je prva od država u regiji koja je dobila status kandidata i datum za otpočinjanje pregovora iako i Makedonija s EU ima sklopljen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao pravni okvir za suradnju EU s državama zapadnog Balkana.

Unija u Hrvatskoj vidi vodeću državu u regiji koja može pozitivnim primjerom dati poticaj ostalima , navodi STA, citirajući premijera Sanadera da Hrvatska želi biti most između EU i jugoistočne Europe, te tako postati "priča o uspjehu ne samo za nas same nego i za EU".

Pročitajte više