Slovenija poziva na dogovor o ekološkim zonama

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova odazvalo se večeras na tvrdnje nekih oporbenih krugova da će Slovenija, u slučaju da i Italija proglasi ekološki pojas u Jadranu, Slovenija ostati bez izlaza na otvoreno more.

Kako je prenijela slovenska agencija STA, slovensko ministarstvo vanjskih poslova, kad je riječ o mogućnosti da Italija uvede ekološku zonu za zaštitu svojih mora, očekuje da će se takva zona određivati u dogovoru sa susjednim državama te u duhu europske suradnje, sukladno s pravnom stečevinom Europske unije. Slovenski diplomati uz to navode da je mogućnost takvih zona, uz poštivanje konvencije UN-a o pravu mora, moguće i da to Europska unija stimulira, ali samo u dogovoru sa susjednim državama i da je to bio i zaključak Venecijanske konferencije EU-a o održivom ribarenju u Sredozemlju koja je održana prije dvije godine.

Kako je javila STA, talijanski je parlament počeo proceduru usvajanja zakona koji bi uveo morsku zonu izvan talijanskih teritorijalnih voda u kojoj bi Italija provodila ekološku zaštitu u slučaju nesreća, a zona bi se odnosila i na arheološka nalazišta na morskom dnu.

Zastupnik oporbenih liberalnih demokrata u slovenskom parlamentu i nekadašnji ministar prometa Marko Pavliha izjavio je za komercijalnu televiziju POP-TV da u Jadranu neće više biti otvorenog mora ako nakon Hrvatske i Italija u Jadranu primijeni svoj ekološki pojas. Pavliha je najavio da će u parlamentu u ponedjeljak o tome zatražiti i službeno stajalište premijera Janeza Janše i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

(Hina) xfl ydgk

Pročitajte više