Slovenija: Promjene u postupku određivanja alkoholiziranosti vozača

Slovenska prometna policija ubuduće će vozače koji ne priznaju rezultat alkotesta i odbijaju potpisati zapisnik ispitivati dodatnim testiranjem mjernim aparatom zvanim "etilometar", a mijenja se i mjerna jedinica izračunavanja prisustva alkohola u krvi, pišu u četvrtak slovenski mediji. L

Takvo testiranje zapravo je zamjena za dosadašnji kompliciraniji test uzimanja uzorka krvi u najbližoj zdravstvenoj ustanovi. Dodatno testiranje obavljat će se u policijskoj postaji i važit će jednako kao prijašnji nalaz alkohola u krvi. U slučaju potvrde prijašnjeg rezultata troškove će snositi vozač, a u suprotnom državni proračun. Rezutat koji pokaže etilometar je konačan. Prekršitelj nakon testa dobiva kopiju, odnosno ispis rezultata.

Policija je dobila više takvih aparata koji su već podijeljeni po policijskim postajama, a neki i u policijskim vozilima, a mijenja se i mjerna jedinica za alkoholizirano stanje vozača, piše u četvrtak slovenski tisak. Više se neće računati promili, odnosno grami konzumiranog alkohola na kilogram tjelesne težine nego miligrami u litri zraka istisnutog iz pluća.

Tako u Sloveniji dopuštenih 0,5 promila sada postaje 0,24 miligrama alkohola po litri zraka. Nova mjerna jedinica koristi se i na klasičnim alkotest aparatima na puhanje i na novim testovima pomoću etilometara.

"Etilometri će učiniti jednostavnijim naš posao jer iako djeluju na istom principu kao stari aparati u struci se njihovi rezultati priznaju jednako kao da je izvršena analiza krvi", pojasnili su za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" mjerodavni u slovenskoj policiji.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više