Slovenija razmišlja o vakcinaciji peradi

Zbog pojave ptičje gripe Slovenija razmišlja o vakcinaciji peradi, potvrdila je u srijedu direktorica slovenske veterinarske uprave (VURS) Vida Čadonič Špelič u razgovoru za Slovenski radio. L

Za sada nema razloga za cijepljenje peradi ali skupina veterinara s Veterinarskog fakulteta u Ljubljani već se sastala kako bi proučila tu mogućnost i donijela program cijepljenja, makar i taj oblik zaštite nosi svoje rizike, pojasnila je Čadonič Špelič.

Potvrdila je i otkriće dva nova slučaja ptičje gripe na labudovima s mariborskog područja. Tako je virus sada potvrđen na 8 labudova, dok se još čeka potvrda nije li virusom H5N1 zaražena i jedna bijela čaplja, o čemu još nema službene potvrde.

U Ljubljani u srijedu zasjeda, kao i proteklih dana, Državni centar za kontrolu ptičje gripe koji će se, među ostalim, informirati o navodna dva prva slučaja prijenosa ptičje gripe s divljih ptica na perad.

Kako je javio Slovenski radio, jedan ili dva slučaja prijenosa bolesti s dviljih ptica na piliće zabilježeni su u okolici Graza u Austriji, a potvrdilo ih je i ministarstvo poljoprivrede austrijske pokrajine Štajerska.

(Hina) xfl yrt

Pročitajte više