Slovenija ustraje na stručnoj i nepolitičkoj razini sastanka o pojasu

SLOVENIJA inzistira da sastanak slovenskih i hrvatskih diplomata najavljen za 16. ovog mjeseca bude na razini šefova pravnih službi ministarstava vanjskih poslova na kojem će Hrvatska predstaviti svoja stajališta o tom pitanju, a ne politički sastanak.

Kako je utorak navečer za slovensku agenciju STA izjavila šefica pravne službe slovenskog MVP-a Meta Bole, to će biti stručni sastanak na kojem Hrvatska treba predstaviti svoja stajališta i namjere u pogledu proglašenja isključive ekonomske zone (EEZ).

"To će biti stručna razmjena mišljenja, ne radi se o pregovorima nego pretpostavci za buduće razgovore na političkoj razini", izjavila je Bole. Dodala je kako Slovenija ocjenjuje da još postoje mogućnosti za sporazum o granici bez međunarodne arbitraže i da Slovenija nije službeno obaviještena o takvoj hrvatskoj inicijativi.

"Ostajemo na poziciji da je parafirani sporazum o granici Drnovšek - Račan, koji su po uobičajenom postupku pripremile dvije države, dobra osnova za nastavak pregovora", ocijenila je Bole za tiskovnu agenciju STA.

Pročitajte više