Slovenija: Zakon o javnim natječajima u skladu s pravilima EU-a

U SLOVENIJI do sada nije bilo izrazitijeg pritiska europskih konkurenata na rezultate javnih tendera u kojima, osobito kad je riječ o gradnji cesta i elektroenergetskih objekata, lavovski dio dobivaju domaća poduzeća.

"Naš zakon o javnim narudžbama prilagođen je europskom pravu i direktivama s tog područja", izjavio je za "Delo" Aleksander Petrovčič iz ministarstva financija.

Zakon je počeo važiti prije sedam mjeseci, a formulari za sve javne natječaje isti su kao i oni koji se koriste za objavu u službenom listu EU-a.

U službenom listu Unije potrebno je objaviti one tendere čija je vrijednost, kad je riječ o klasičnoj gradnji oko 11 milijuna eura, a za gradnje u kojoj je više investitora, granica je nešto niža.

Protiv Slovenije u tom pogledu dosad nijedna tvrtka iz država EU-a nije pokrenula postupak pred sudom EU-a, a isto tako nije bilo zahtjeva da slovenska državna revizija neki natječaj poništi.

Bez obzira na to, neki konstatiraju da Državna agencija za autoceste, koja objavljuje najviše poslova, prilagođava natječaje i da poslove dobivaju domaća poduzeća, navodi "Delo".

Pročitajte više