Slovenska vlada odgovara na kritike oporbe

Slovenska vlada odgovorila je u četvrtak na kritike da popušta Italiji i Austriji u pitanju zaštite slovenske manjine u tim zemljama i u gledanju na neke povijesne događaje.

Takve su kritike u zadnje vrijeme davali predstavnici oporbenih stranaka lijevog centra u vezi s talijanskim televizijskim filmom "Srce u jami", za koji tvrde da izokreće povijesne događaje u korist desnih i revizionističkih snaga u Italiji. Reagiranje oporbe izazvala je i izjava predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Khola da Slovenija nije nasljednica Austrijskog državnog ugovora jer je njegova supotpisnica bila "komunistička Jugoslavija".

"Slovenija je pravna nasljednica nekadašnje SFRJ, ali nije i moralna nasljednica jugoslavenskog komunističkog režima", navodi se u stajalištu koje je slovenska vlada donijela u četvrtak i u kojemu inzistira na poštovanju odredaba Austrijskog državnog ugovora u vezi zaštite slovenske manjine u Koruškoj.

Što se pak tiče spornog talijanskog filma o fojbama i iseljenju Talijana iz slovenskih i hrvatskih područja u vrijeme bivše Jugoslavije, u slovenskoj vladi izrazili su žaljenje zbog "pokušaja vraćanja nekih starih modela ponašanja" i izrazili očekivanje da će prestati "politički motivirana manipulacija javnim mnijenjem".

Kako je na Brdu kod Kranja ,nakon sastanka panela za reformu OESS-a, izjavio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, odnosi s Italijom i dalje ostaju odlični iako će, kako je rekao, zbog "medijske galame" oko filma o fojbama i polemika koje je on izazvao, do planiranog posjeta talijanskog ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija Ljubljani doći kasnije nego što se moglo očekivati.

O uzbuđenju koje je u Sloveniji izazvao u utorak i srijedu emitirani film "Srce u jami" koji sugerira da su slovenski i hrvatski partizani u Istri nakon II. svjetskog rata proveli "etničko čišćenje" civilnog stanovništva, etničkih Talijana, svjedoči među ostalim i zahtjev da sedam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu postavi pitanje o "sve jačem oživljavanju fašizma, nacizma i netolerancije prema drugim narodima u nekim državama Europske unije, posebno u Italiji i Austriji."

Takav su zahtjev u izjavi iznijeli pripadnici partizanskih boračkih organizacija iz slovenskih gradova na granici s Italijom, uz ocjenu da sadašnja vlada premijera Janeza Janše "ne poštuje nacionalni identitet i povijest".

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više