Slovenska vlada osudila "brutalno i neeuropsko ponašanje Hrvatske na slovenskom teritoriju"

SLOVENSKA vlada je na sjednici u četvrtak u vezi s incidentom na graničnom prijelazu Plovanija izrazila prosvjed zbog "brutalnog i neeuropskoga ponašanja Hrvatske protiv slovenskih državljana na slovenskom teritoriju".

Vlada Slovenije pozvala je Hrvatsku na "europski način djelovanja, na dijalog i provedbu sporazumno postignutih rješenja u pogledu granice između dviju država".

Prenoseći novinarima vladine zaključke, ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl je rekao da hrvatska strana u zadnjih nekoliko mjeseci ne uvažava međunarodne pravne obveze o izbjegavanju incidentnih situacija što, po njegovim riječima, ne pridonosi bržem napredovanju Hrvatske u EU. Vajgl je postupak hrvatske policije ocijenio "grubim" i dodao da on nije bio u duhu dobrosusjedskih, europskih odnosa.

Slovenija je o najnovijem incidentu obavijestila Europsku komisiju i Vijeće EU, pa će i ubuduće odgovarajuće djelovati u mjerodavnim europskim radnim tijelima, navodi se u jednom od zaključaka vlade.

Vajgl je također rekao da se incident dogodio na području koje se nalazi u "katastarskoj općini Piran".

"Dok nema sporazuma o granici za nas je to slovensko područje", rekao je Vajgl dodajući kako u razdoblju dok ne bude postignut dogovor o granici treba poštovati da je to područje sporno i izbjegavati incidentne situacije.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vajgl je rekao da je parafiran sporazum o granici Drnovšek - Račan po kojemu je to područje pripalo Hrvatskoj bio dobra osnova za sporazum o granici i da Slovenija u sadašnjem trenutku ne predlaže arbitražu.

"Slovenija neće bezuvjetno podupirati Hrvatsku pri ulasku u EU" rekao je Vajgl na konferenciji za novinare i dodao da pitanje granice između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno nego i europsko pitanje.

Pročitajte više