Slovenski analitičar o perspektivama Janšine vlade

Ugledni slovenski politički analitičar Miha Kovač ocijenio je da će koalicijska vlada koju namjerava oformiti najvjerojatniji mandatar za njen sastav Janez Janša biti nestabilna ako bude imala 49 glasova u parlamentu s 90 zastupničkih mjesta.

"Takva bi vlada u mnogim pitanjima mogla ostati bez potpore i čini mi se da je to premalo za učinkovitu vladu za cijeli mandat", rekao je Kovač u razgovoru u četvrtak navečer za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, komentirajući najave da će Janšina vlada biti sastavljena iz tri stranke desnog centra i uz potporu Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), čime bi stekla natpolovičnu većinu u parlamentu i 49 glasova.

"Janša bi mogao riskirati i prijetnjom prijevremenim izborima u koaliciju uključiti još neku stranku, jer ankete pokazuju da je njegova popularnost u porastu", rekao je Kovač.

Slovenski je analitičar ocijenio da sa četiri glasa većine u parlamentu vjerojatni premijer buduće vlade riskira nestabilnost u slučaju da mu DESUS uskrati glasove, te upozorio da je u mnogim slučajevima u parlamentarnoj proceduri potreban natpolovičan kvorum koji bi "mogla ugroziti svaka epidemija gripe ili službeni put zastupnika".

Ako Janša ostane pri sadašnjoj formuli za formiranje vlade, onda će u nekim projektima biti ovisan i o "neformalnoj potpori" zastupnika Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke (SNS), ocjenjuje Kovač. Po njegovu mišljenju, rezultati zadnjih izbora dokazuju da se je slovensko biračko tijelo pomaknulo udesno, pa je i "politički centar u Sloveniji desniji nego drugdje u Europi".

U parlamentu će nastajati neke neformalne koalicije koje će na žalost imati i više od 50 glasova, ocijenio je Kovač, inače kolumnist ljubljanskog "Dnevnika" i jedan od istaknutijih slovenskih liberalnih komentatora i političkih analitičara.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više