Slovenski borbeni brod izbjegava sporove s Hrvatskom

MORNARIČKA divizija Slovenije otvorila je danas svoja vrata za građane koji su iz prve ruke mogli razgledati sa čime danas raspolaže Slovenska mornarica. Tako je predstavljen patrolni brod "Ankaran" ujedno i jedini slovenski borbeni brod, a posebna reportaža o snazi vojske Slovenije "odvrtila" se i na nacionalnoj televiziji.

Mnogi su vojnu pomorsku snagu odnosno izložbu ratnog postroja Slovenije bili spremni usporediti s onom jučerašnjom u Moskvi na Crvenom trgu, no osim ogromne udaljenosti dva događaja, očigledna je razlika u količini, snazi, ali i kvaliteti oružja što posebno brine naše susjede.

Vojna pomorska snaga Slovenije predstavljena je na tri različita mjesta. Patrolni brod Ankaran mogao se vidjeti na pristaništu u Kopru, dok se patrolni gumenjak mogao vidjeti na Nautičkom sajmu u Portorožu. Unutar vojarne "Ankaran" znatiželjnici su mogli vidjeti s kojim oružjem raspolaže slovenska vojska.

Naime, jedini patrolni brod kupljen je prije dvanaest godina, a riječ je o izraelskom tipu "Super Dvora Mk2", dužine 25 metra, a opslužuje ga dvanaest članova posade. Najveća brzina je 42 čvorova, a zastarjelo naoružanje sastoji se od dvije puškostrojnice, te dva topa od 22 mm. Patrolni čamac opremljen je za djelovanje u uvjetima smanjene vidljivosti.

Posada koja je bila danas na raspolaganju građanima rado je odgovarala na mnogobrojna pitanja o konfliktima sa hrvatskom stranom.

"Kada Ankaran krene u međunarodne vode, da bi se izbjegao spor s Hrvatskom s kojom nije riješena pomorska granica, moramo uploviti u talijanske vode", objasnila je posada slovenskog čamca pravila ponašanja na moru. 
 

I.Ć.
Foto: RTV Slovenija

Pročitajte više