Slovenski carinici u "bijelom štrajku"

SLOVENSKI carinici počeli su noćas u ponoć s "bijelim štrajkom", što znači dugotrajnije carinsko pregledavanje vozila i putnika. Zbog toga se idućih dana na slovensko-hrvatskoj granici očekuju veći zastoji u prometu kamiona u oba pravca.

Vrijeme čekanja na carinski pregled za kamione bi se moglo odužiti na 24 sata što bi značilo ogromne kolone. Ovakva situacija bi mogla trajati danima jer će carinici štrajkati sve dok vlada ne pristane na nove prigovore.

Do štrajka slovenskih carinika došlo je nakon što je došlo do prekida pregovora između njihovog sindikata i vlade, za koju je sporan prijedlog o novom načinu napredovanja na poslu koji bi trebao dovesti do povećanja plaća. Ministarstvo financija sinoć je u priopćenju za javnost navelo da bi to značilo dodatnih 30 milijuna eura na godinu, na što vlada ne može pristati.

Slovenski carinici se pribojavaju hrvatskog ulaska u EU kada će se u Sloveniji ukinuti carinski nadzor, što bi moglo dovesti do otkaza za 830 zaposlenih. Zato carinski sindikat zahtijevaju i plan zbrinjavanja za svoje djelatnike za trenutak kad se hrvatska pridruži Europskoj uniji. Slovenska vlada već sada ima plan kojim bi se svake godine za 1,75 posto smanjivao broj zaposlenih carinika.

Štrajk će trajati do ispunjenja navedenih zahtjeva carinskih sindikata.

D.M.

Pročitajte više