Slovenski parlament na maratonskoj sjednici raspravlja o 13 afera

Slovenski parlament započeo je rano popodne izvanrednu sjednicu čija su tema: korupcija, klijentelizam i pranje novca.

Temu je nametnula parlamentarna oporba koja odbija tvrdnje vladajućih stranaka da neodgovorno širi paušalne optužbe kako bi profitirala na skorašnjim parlamentarnim izborima.

"Naš cilje nije predizborna kampanja nego želimo spriječiti rasipanje državnog novca", rekao je na početku sjednice oporbeni čelnik Janez Janša, predsjendik Demokratske stranke (SDS).

Nekadašnji premijer i šef oporbenih demokršćana (Nova Slovenija) Andrej Bajuk rekao je pak da je slovenska ekonomija u 12 godina vlasti liberalnih demokrata propadala, socijalne prilike pogoršavaju se, birokracija raste i ljudi žive sve slabije. Za sve je kriva, ocijenio je Bajuk, privatizacija koja je provedena tako da je preko noći do bogatstva došla mala elita povezana s politikom, a te su veze i dalje velo jake.

Među 13 afera koju oporba kao primjere klijentelizma i korupcije spominje u svojim materijalima za sjednicu većinom su već poznati slučajevi iz sudstva, dravnih poduzeća, zdravstva i bankarstva. Oporbeni prvaci tvrde da su pokušali podatke do kojih su došli objaviti u medijima, ali su bili izloženi medijskoj blokadi.

Zbog broja prijavljenih i opširnosti teme vjeruje se da će izvanredno zasjedanje parlamenta potrajati do utorka do ranih jutarnjih sati.

(Hina) xfl ysb

Pročitajte više