Slovenski parlament o Janšinoj vladi idućeg tjedna

SLOVENSKI parlament glasovat će o vladi budućeg premijera Janeza Janše na izvanrednoj sjednici u četvrtak idućeg tjedna, javljaju u srijedu slovenski mediji.

Toga dana navršava se 4 godine od kada je u parlamentu potvrđena vlada koju je nakon izbora 2000. godine osnovao bivši premijer i sadašnji predsjednik države Janez Drnovšek.

Prije zasjedanja parlamenta, u ponedjeljak i utorak, kandidati za ministre će u parlamentarnim odborima predstaviti svoj program i odgovarati na pitanja zastupnika.

Janšina vlada u kojoj uz njegovu Slovensku demokratsku stranku (SDS) sudjeluju Slovenska pučka stranka (SLS), Nova Slovenija (N.SI) i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) ima u parlamentu osiguranu većinu za izbor.

Stranke nove oporbe najavile su da neće glasovati za Janšinu vladu, a dosadašnji premijer i čelnik liberalnih demokrata (LDS) Anton Rop rekao je da je među kandidatima za ministre malo stručnjaka i kompetentnih političara, te da je riječ o "stranačkim ljudima".

Oporbeni liberalni demokrati i socijalni demokrati (ZLSD) najavljuju da će djelovati u konstruktivnoj oporbi. Prvak Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič izjavio je da nekoliko predloženih ministara nisu dobra rješenja, no da očekuje da po prihvaćenom kodeksu, koji moraju potpisati, mogu biti odstranjeni iz vlade ako ne budu djelovali u skladu s nacionalnim interesima.

Pročitajte više