Slovenski parlament podržao prijedlog o uključivanju u europsku "trojku"

SLOVENSKI parlament potvrdio je u srijedu uz suglasnost svih političkih stranaka prijedlog Niozozemske po kojemu bi Slovenija od početka 2007. godine bila uključena u "trojku" koja će godinu i pol dana predsjedavati Europskoj uniji.

Prijedlog da Slovenija predsjedava EU-u u skupini s Njemačkom i Portugalom podržao je 71 prisutni zastupnik.

Slovenija bi kao prva od novoprimljenih država u EU bila uključena u novi sistem timskog predsjedavanja EU-om koji je predviđen novim Europskim ustavom, a njezin šestomjesečni mandat predsjedavajuće trajao bi od početka do sredine 2008. godine.

Milan Cvikl, ministar europskih poslova u vladi na odlasku premijera Antona Ropa, rekao je da prijedlog za Sloveniju predstavlja velik izazov i priliku i bit će jedan od vanjskopolitičkih prioriteta buduće vlade.

Prijedlogu nizozemskog predsjedništva EU-a bile su naklonjene sve slovenske političke stranke premda se računa da će zahtijevati sredstva iz državnog proračuna u iznosu od 80 do 100 milijuna eura.

No, zastupnici su ocijenili da će predsjedavanje EU-om biti veliki korak u povećanju političkog ugleda države i povećanju njezina međunarodnog profila.

Računa se da će u idućoj godini u pripremama na preuzimanje predsjedavanja EU-om biti potrebno dodatno osposobiti skoro stotinu državnih dužnosnika i službenika.

Pročitajte više