Slovenski parlament razriješio ministra vanjskih poslova Rupela

SLOVENSKI parlament u ponedjeljak je, sa 50 glasova za i 22 protiv, podržao prijedlog premijera Antona Ropa o smjenjivanju ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Parlament će u utorak glasovati o imenovanju dosadašnjeg veleposlanika u Njemačkoj, profesionalnog diplomata Ive Vajgla, za novog ministra vanjskih poslova.

Rop je zastupnicima u parlamentu rekao da je bio primoran tražiti smjenu dosadašnjeg ministra vanjskih poslova zbog njegova distanciranja od politike sadašnje vlade i približavanja strankama desnice, dok je Rupel u svojoj obrani naveo da nije napravio nikakvu pogrešku i da je njegovo smjenjivanje nekoliko mjeseci pred izbore neobičan potez koji pokazuje Ropovu netoleranciju.

Za smjenu dosadašnjeg ministra vanjskih poslova glasovale su sve tri koalicijske stranke u Ropovoj vladi, a protiv smjene su glasovale dvije najveće oporbene stranke u parlamentu - Demokratska stranka (SDS) Janeza Janše i Nova Slovenija (demokršćani) Andreja Bajuka.

Njihovi su zastupnici, obrazlažući svoje protivljenje, navodili da se Rupel smjenjuje zbog osobnih razloga i konflikta u stranci vladajućih liberalnih demokrata (LDS), kojoj pripadaju i Rop i Rupel, i to u godini kad je Slovenija postigla najveće uspjehe na međunarodnom planu - uključivanje u EU i NATO.

Oporbeni čelnik Janša rekao je da je Rop smjenjivanjem Rupela jednom od najzaslužnijih slovenskih političara zapravo "podigao spomenik" jer će Rupelove zasluge za slovensku nezavisnost i međunarodne uspjehe ostati trajno zabilježene, dok će Ropovo odricanje od Rupela ostati politička epizoda na koju će se brzo zaboraviti.

Zastupnik Ropovih liberalnih demokrata Jelko Kacin rekao je da je Rupel "brižljivo i planski" smislio svoje udaljavanje od sadašnje vlade i približavanje oporbi i da se radilo o pokušaju "rušenja vlade", među ostalim i zbog Rupelove uvrijeđenosti što ga premijer Rop nije predložio za povjerenika Europske unije kako se Rupel nadao.

Rupel je funkciju ministra vanjskih poslova obavljao u prvoj "Demosovoj" demokratskoj vladi u vrijeme osamostaljivanja Slovenije od bivše SFRJ. Nakon toga tri se puta vraćao na taj položaj, a u međuvremenu je bio i gradonačelnik Ljubljane, zastupnik u parlamentu, te veleposlanik svoje države u SAD-u, sve u vrijeme kad je ranije koalicijske vlade vodio sadašnji predsjednik države Janez Drnovšek.

Glavni konflikt između Rupela i sadašnjeg premijera Ropa izbio je zbog javnih Rupelovih kritika kako je vodeća slovenska stranka, koju je od Drnovšeka preuzeo Rop, počela mijenjati svoj politički profil, da se približuje ljevici i bivšem predsjedniku Milanu Kučanu, te da joj zbog toga prijeti gubitak vlasti na redovnim izborima koji će se održati kroz tri mjeseca.

Zastupnici triju koalicijskih stranaka u parlamentu ocijenili su Ropov potez ispravnim i potrebnim kako bi se unijela stabilnost u djelovanje Ropova kabineta do izbora, ali i u vremenu nakon izbora, do formiranja novog saziva parlamenta i postavljanja nove vlade. Rupel je inače najavio da će se nakon razrješnice vratiti u parlament i djelovati vjerojatno kao nezavisni zastupnik. Na to po zakonu ima pravo jer je 2000. godine u parlament izabran na listi stranke, a nakon izbora za ministra mandat je prepustio drugom kandidatu sa stranačke liste.

Pročitajte više