Slovensko ministarstvo vanjskih poslova o ribolovnoj uredbi

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova objasnilo je u četvrtak popodne u priopćenju za javnost smisao uredbe "kojom je definirano ribolovno more Republike Slovenije" kao reakciju na sličan potez hrvatske strane.

"Riječ je o odgovoru na hrvatski pravilnik o granicama u ribolovnom moru Republike Hrvatske od 15. prosinca 2005. kojim se posegnulo u teritorijalne, pa čak i unutarnje vode Slovenije zbog čega je ovo ministarstvo protestiralo notom od 16. prosinca", navodi se u priopćenju objavljenom na web-stranicama slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Kako se dodaje, slovenska uredba privremeno je rješenje dok se ne zaključi sporazum o granici, odnosno dok se ne realiziraju izvedbena pravila prema međudržavnom sporazumu o malograničnom prometu koja se odnose na ribarstvo, a donesena je na osnovi zakona o morskom ribarstvu iz 2002. godine.

Uredbom je, precizira se, slovensko ribolovno more podijeljeno na zonu A, odnosno unutarnje vode u kojima je, kako se dodaje, "cijeli Piranski zaljev", zatim na zonu B u kojoj je teritorijalno more čije su granice na sjeveru osimska točka T 5, a na jugu južna točka tzv. "dimnjaka" iz parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan. Treću, C zonu, navodi se, predstavljaju slovenska zaštitna ekološka zona i područje otvorenog mora.

Pročitajte više