Slovensko ministarstvo vanjskih poslova o važnosti Londonskog memoranduma

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je u priopćenju za javnost u povodu 50. obljetnice Londonskog memoranduma, sporazuma kojim je 1954. utvrđena granica između Italije i bivše SFRJ, da je to bio važan međunarodnopravni dokument koji i danas utječe na geostrateški položaj Slovenije.

"Za Republiku Sloveniju kao sljednicu raspale SFRJ Londonski memorandum još uvijek je vrlo značajan jer je njime i u smislu međunarodnog prava dobila vlastitu morsku obalu i izlaz na otvoreno more", navodi se u izjavi dostupnoj u srijedu na internet stranicama ministarstva, a datiranim s 5. listopada.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi navodi da je tako došlo do pozitivnog utjecaja na slovenski geostrateški položaj, nacionalni identitet, razvoj slovenske obale i primorja, te napredak luke Koper koja se "u zadnjih 10 godina razvila u vodeće trgovačko pristanište na Jadranu", te da će slovenska država učiniti sve da se takvo stanje održi.

Londonski je memorandum, navodi se u priopćenju, važan i za Republiku Hrvatsku, jer joj je omogućio da u cjelini ostvari svoje nacionalne interese u Istri, navodi se u priopćenju.

Kako navodi slovenska tiskovna agencija STA, u Sloveniji je povodom obljetnice potpisivanja Londonskog memoranduma održano više znanstvenih i političkih skupova, a na jednom je od njih povjesničar Božo Repe izjavio da se iz tog dokumenta može izvući dokaz da je Slovenija i prije 50 godina kontrolirala cijeli Piranski zaljev, te da je razgraničenjem bivše SFRJ i Italije Hrvatska realizirala sve svoje interese u nekada spornom talijansko-jugoslavenskom području, dok je Slovenija mnogo izgubila.

"Italija je izgubila Istru, Slovenija Trst i Goriziju, a u Italiji nisu ostali Hrvati nego Slovenci", rekao je Repe za STA, zamoljen da postavi poslijeratne događaje između Italije i Jugoslavije u današnji slovensko-hrvatski kontekst.

"Da su odnosi danas između Hrvatske i Slovenije drukčiji, iz svega toga mogao bi se tražiti i jedne vrste moralni dug Hrvatske, no to je sada naravno bespredmetno i na razgraničenje naših država neće utjecati", rekao je Repe.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više