Slučaj Fourniret uznemirio političare - traže europski kazneni registar

SLUČAJ serijskog ubojice Michela Fournireta uznemirio je europsku javnost: u ponedjeljak je niz europskih političara zatražilo bolju razmjenu informacija o kriminalcima u EU.

U Nizozemskoj su vladajući i oporbene stranke odlučile iskoristiti svoje trenutno predsjedanje EU-om kako bi konkretizirali te planove, javila je nizozemska agencija anp. Organizacije Europola i Eurojusta čije je sjedište u Den Haagu mogle bi pritom služiti kao posrednici informacija između nacionalnih policijskih i pravosudnih tijela u zemljama članicama EU. To bi ujedno bila i baza za stvaranje zajedničke europske kaznene evidencije. Prema informacijama iz Europske komisije, Britanci također inzistiraju da se razvije i formalizira europska suradnja baš u progonu seksualnih delikata.

Dosada je uvođenje europskog registra za evidenciju svih kažnjavanih počinitelja u nadležnom vijeću ministara pravosuđa EU igralo samo sporednu ulogu. Inicijativu koju su u tom smislu 2001. godine pokrenuli stručni odjeli Europske komisije, nacionalni resorni ministri dosad nisu realizirali. Čak ni kad je Španjolska tu temu ponovo stavila na dnevni red sastanka vijeća nakon što je prošlog rujna došlo do velikog prekograničnog kriminalnog slučaja, većina resornih ministara samo je odmahnula rukom: takav registar eventualno bi uspostavili za neke određene delikte, kazano je tom prilikom.

Komisija sad želi prije kraja godine staviti na stol vrlo konkretan prijedlog. Vjerojatno je da će u registar kaznene evidencije ući svih 32 delikta koji predstavljaju osnovu za primjenu zajedničkog europskog naloga za uhićenje. U to spadaju uz silovanje, ubojstvo i otmicu i jednoznačni seksualni delikti kao u slučaju Francuza Fournireta.

Njemačkoj vladi se pak čini da sve to traje predugo, pa namjerava "po mogućnosti ubrzanim tempom uspostaviti razmjenu informacija među državama članicama EU", rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva pravosuđa. Elektronsko umrežavanje nacionalnih kaznenih evidencija pritom se čini kao najbrže i najlogičnije rješenje jer bi se tako izbjeglo stvaranje novog europskog registra. Pilot projekt za umrežavanje baza podataka između Njemačke, Francuske i Španjolske oživljuje već početkom 2005. godine.

I bavarska se ministrica pravosuđa Beate Merk (CSU) založila za brzo i sveobuhvatno umrežavanje baza podataka nacionalnih organa za kazneni progon. Bio bi to, kako je rekla, najbrži prvi korak na putu stvaranja jedinstvenog europskog registra kaznenih evidencija i zajedničke europske baze podataka".Zbog zaštite podataka potrebna je, istaknula je Merk, posebna senzibilnost u stvaranju europske baze.

Europski registar kaznenih evidencija, po mišljenju političara, spriječio bi ponavljanje slučaja Fourniret koji je u Francuskoj kažnjavan kao seksualni počinitelj, a potom je u Belgiji godinama živio kao neokaljani građanin. U međuvremenu je priznao već devet ubojstava, a istražitelji se pribojavaju da bi taj broj mogao dosegnuti i tridesetak.

(Hina) xsd

Pročitajte više