Službeni Beograd još bez reakcija na optužbe Carle del Ponte

OSIM ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića, koji je u ponedjeljak izjavio da je njegovo Ministarstvo učinilo ono za što je nadležno dostavilo haašku optužnicu protiv Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika tzv. republike srpske krajine nitko od nadležnih još se nije izjasnio o optužbama koje je u Den Haagu u ponedjeljak, protiv nadležnih u Beogradu, iznijela glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte.

Glasnogovornica Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Sonja Prostran izjavila je agenciji Beta u ponedjeljak da je optužnica protiv Hadžića u taj sud "stigla pet minuta prije kraja radnog vremena" prošlog utorka, 12. srpnja, te da je ona "odmah proslijeđena istražnom sucu", ali da "ne može reći što je istražni sudac poduzeo, jer taj postupak nije javan".

U novosadskoj policiji novinari tijekom vikenda, ali ni u ponedjeljak, nisu mogli dobiti potvrdu da li je iz Beograda stigla naredba za uhićenje optuženog Hadžića, za kojega je njegova sestra tvrdila da se nalazi u svojoj kući u Novom Sadu, a supruga da se nalazi na "godišnjem odmoru" na moru.

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte je na konferenciji za novinare u ponedjeljak precizirala da je optužnica protiv Hadžića dostavljena Ministarstvu vanjskih poslova 13. srpnja oko 09,30 sati, zajedno s informacijom da je on u svojoj kući u Novom Sadu, ali da je u 12,38 sati istoga dana, optuženi Hadžić napustio kuću, u koju se vratio 45 minuta kasnije i proveo ostatak poslijepodneva sa svojom obitelji, da bi u 16,29 sati ponovo napustio kuću, noseći torbu, nakon čega se više nije vratio.

Glavna tužiteljica također je izjavila da je istražni sudac Okružnog suda u Beogradu potvrdio nalog za uhićenje i proslijedio ga idućega dana, 14. srpnja, kad je Hadžić već nestao, MUP-u Srbije, što nadležni u Novom Sadu i Beogradu još nisu potvrdili niti opovrgli.

Najviši dužnosnici Srbije i državne zajednice SCG su inače, u ponedjeljak u susretu s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom u Beogradu, ponovili da su spremni na potpunu suradnju s Haaškim sudom, što je - kako je istakao glavni tajnik NATO-a - uz povlačenje tužbe SCG protiv zemalja NATO-a, glavni uvjet za pridruživanje SCG programu "Partnerstvo za mir".

(Hina) xttag ysb

Pročitajte više