ŠMARJEŠKE TOPLICE: POČEO SASTANAK IZASLANSTVA ZAGREBA I LJUBLJANE

Sastanak predstavnika hrvatskog i slovenskog ministarstva vanjskih poslova posvećen pitanjima proširenja jurisdikcije u Jadranskom moru, odnosno proglašenju gospodarskog pojasa, počeo je u utorak u 11 sati u Šmarješkim toplicama.

Sastanak o temi koja je zadnjih tjedana zbog različitosti stajališta dviju strana zaoštrila odnose Zagreba i Ljubljane vodi se na razini načelnika odjela za međunarodno-pravne poslove, jer Slovenija nije pristala na sastanak na višoj razini.

Hrvatsko izaslanstvo na sastanku vodi Andrea Metelko-Zgombić, a slovensku delegaciju Meta Bole.

Kako su pred sastanak naveli slovenski diplomatski izvori, oni smatraju da je riječ o informativnom sastanku na kojemu se neće donositi zaključci niti nešto potpisivati.

To nisu delegacije s mandatom za pregovore, izjavio je u ponedjeljak za slovenski radio Miha Pogačnik, stručnjak za međunarodno pravo s Pravnog fakulteta u Ljubljani, koji je uključen u slovensko izaslanstvo.

Očekujemo da će nam hrvatska strana na sastanku u Šmarješkim toplicama predstaviti svoje argumente, izjavila je za slovenski radio Ida Močivnik iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući da i slovenska strana ima jasne pozicije i "dokumentirana stajališta" kad je riječ o hrvatskim najavama o proširenju gospodarskog pojasa u Jadranskom moru.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je u izjavi za javnost pozdravilo izjavu zamjenika ministra vanjskih poslova Ivana Šimonovića kao znak približavanja pozicija dviju država o Jadranskom moru. Iako slovensko MVP ustraju u tumačenju da je sastanak u Šmarješkim toplicama prvi na kojemu će slovenskoj strani biti predstavljene hrvatske namjere o proširenju jurisdikcije u Jadranu, navodi se kako je Šimonovićeva izjava sukladna sa slovenskim prijedlozima da se o ekološkoj i ribolovnoj zaštiti Jadrana razgovara na više načina, u okviru dijaloga jadranskih država i Jadransko-jonske inicijative, te u okviru ribolovne politike Europske unije.

Kako je za slovenski radio izjavio Miha Pogačnik, ishodište Slovenije u pogledu proširenja jurisdikcije Hrvatske u Jadranskom moru jest da Slovenija ima pravo na izlaz na otvoreno more, a time i pravo na svoj gospodarski pojas, te da bez prethodnog sporazuma o granici na moru proširenje jurisdikcije u Jadranu nije moguće.

(Hina) fl nab

Pročitajte više