Smokvina na austrijskom sudu svjedočio o prebacivanju novca na HDZ-ovu zakladu

HRVATSKI iseljenik Radovan Smokvina saslušan je danas pred istražnim sucem u austrijskom Klagenfurtu u sklopu istrage o nezakonitom prebacivanju novca iseljenika na račun HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

"U dvosatnom razgovoru istražnom sam sucu iznio svoja saznanja o cijelom slučaju", kazao je Smokvina Hini u telefonskom razgovoru.

Po njegovim riječima, istraga austrijskog suda o iseljeničkom novcu, odnosno 1,5 milijun eura koji su s računa u banci u Villachu 1998. prebačeni u Hrvatsku na račun Zaklade u Privrednoj banci, traje već dvije godine. Dodao je da ne zna u kojoj je fazi istraga koja je, kako kaže, pokrenuta nakon njegove kaznene prijave protiv Hrvoja Šarinića, bivšeg premijera i savjetnik predsjednika Franje Tuđmana koji je prebacio novac.

Smokvina je, inače, pred zagrebačkim Općinskim sudom zbog iste stvari pokrenuo parnicu protiv Zaklade. Tvrdi da je 1991., nakon što je tadašnji pomoćnik ministra za iseljenike Gojko Šušak pozvao Hrvate izvan domovine da pomognu u naoružanju i obrani, na račun u Villachu uplatio 40.000 švicarskih franaka. Smokvina sumnja da je novac iskorišten u druge svrhe, a ne za obranu, te je stoga zatražio povrat svog novca.

Osim Smokvine, u istragu o iseljeničkom novcu nakon 2000. su se uključili Državno odvjetništvo (DO) i policija koja je prije tjedan dana podnijela kaznenu prijavu protiv Ivića Pašalića, Ante Belje i Ivana Aralice zbog sumnje da su kao čelnici Zaklade oštetili državu za 300 tisuća kuna. Sumnja se, naime, da su svojim odlukama omogućili trošenje kamata na 1,5 milijuna eura, prebačenih iz Austrije, za koje policija i DO tvrde da pripadaju državi, a ne Zakladi.

U lipnju prošle godine na zahtjev DO-a zagrebački Općinski sud donio je privremenu zabranu raspolaganja tim novcem.

Pročitajte više