Smrt Anne Lindh: Zastave na pola koplja u Europskoj komisiji

NA ZGRADAMA Europske komisije u Bruxellesu zastave su spuštene na pola koplja zbog tragične smrti švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh, objavio je predsjednik Europske komisije Romano Prodi.

Prodi, koji je u četvrtak iznimno sišao u dvoranu gdje se svakodnevno održavaju konferenciju za novinare, pozdravio je Annu Lindh kao "jednu od najutjecajnih osoba švedske politike, snažnu osobu, koju su svi voljeli i poštovali".

"Anna je imala aktivnu ulogu u europskoj izgradnji i iza sebe ostavlja veliku prazninu", rekao je Prodi.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana izjavio je da je "šokiran tragičnim nestankom Anne Lindh".

"Ona je bila briljantna kolegica, uvjerena Europljanka i draga prijateljica", rekao je Solana.

Vijeće Europe također je izrazilo duboko žaljenje zbog smrti švedske ministrice.

Predsjedatelj Ministarskog odbora Vijeća Europe, moldavski ministar vanjskih poslova Nicolae Dudau, predsjednik Parlamentarne skupštine VE-a Peter Schieder i glavni tajnik VE-a Walter Schwimmer objavili su zajedničko priopćenje u kojem osuđuju napad na Annu Lindh.

"Šokirani smo i ožalošćeni tom groznom viješću. Anna Lindh je bila prvorazredna političarka, izvrsna kolegica i prava prijateljica. Taj čin bezumnog nasilja suprotan je svemu onome za što se zauzima Vijeće Europe", ističu čelnici paneuropske organizacije.

Pročitajte više