Smrt Johnnyja Casha - odlazak jednog od najvažnijih američkih glazbenika

AMERIČKA country legenda, pjevač Johnny Cash umro je u petak ujutro u 71. godini od komplikacija izazvanih dijabetesom, izjavio je njegov menadžer.

Cash (71) je preminuo u Baptističkoj bolnici u Nashvilleu (Tennesse), kaže se u priopćenju njegova menadžera Loua Robina.

"Johnny je umro od komplikacija izazavanih dijabetesom, koje su rezultirale respiratornim smetnjama", izjavio je Robin.

Poznat kao "čovjek u crnom" country glazbe, Casha se smatralo inspiracijom generacija nashvilleskih glazbenih nada.

Cashu je dodijeljena nagrada za najbolju kameru u videu na prošlomjesečnoj dodjeli glazbenih nagrada MTV-a za video-spot "Hurt".

Cash nije mogao prisustvovati MTV-evoj dodjeli jer je bio u bolnici u Nashvilleu zbog upale gušterače. Pušten je iz bolnice u utorak, nakon tri tjedna liječenja.

Johnny Cash upravo je završavao album s pjesmama koje je napisao zajedno sa suprugom June Carter Cash, također pjevačicom country glazbe, preminulom u svibnju u 73. godini.

Smrt Johnnyja Casha - odlazak jednog od najvažnijih američkih glazbenika

Johnny Cash, legendarni "čovjek u crnom", postao je tijekom polustoljetne karijere jednim od najvažnijih američkih glazbenika, prekoračivši među prvima granicu između konzervativnog countryja i buntovničkog rocknrolla.

Iako je do kraja ostao čvrsto ukorijenjen u glazbenoj tradiciji countryja, postavši jednim od zaštitnih znakova toga "najameričkijeg" glazbenog žanra, Cash je bio gotovo jednako voljen i utjecajan među rockerskim izvođačima i publikom, kako u SAD-u tako i Europi.


Cashov isposnički image čovjeka odjevenog u crno, duboki bariton, iskrene i jednostavne pjesme i izvođačka uvjerljivost osigurali su mu status američke ikone, te naklonost publike i kritičara tijekom cijele karijere koja je počela još sredinom 50-tih godina prošloga stoljeća.

Cash je prve pjesme snimio 1955. za izdavačku kuću Sun Records, legendarnog producenta Sama Phillipsa koji je najzaslužniji i za proboj još nekih velikana američke glazbe poput Elvisa Presleyja i Jerry Lee Lewisa.

Hit iz 1956. "I Walk the Line" donio mu je prvo mjesto na ljestvicama country glazbe, a niz uspjeha nastavio se idućih godina pjesmama poput "Dont Take Your Guns To Town" ili "Ring of Fire", koje su u međuvremenu postale klasicima.

Šezdesetih je izdao i jedan od najpoznatijih albuma uživo svih vremena "At Folsom Prison", snimljen tijekom zatvorskog koncerta, na kojem je izveo i svoju vjerojatno najslavniju pjesmu "Folsom Prison Blues".

Krajem šezdesetih surađivao je s drugom glazbenom legendom Bobom Dylanom, koji je uvijek isticao Casha kao svojega uzora, te vodio iznimno uspješni televizijski program "The Johnny Cash Show".

Sedamdesetih i osamdesetih Cashova je karijera pomalo zamrla, iako su mu turneje ostale jednako uspješne kao i u vrijeme najveće popularnosti, da bi ponovno živnula tijekom devedesetih kada je snimio četiri albuma iz serije American Recordings.

Njegov posljednji album iz 2002. "American IV: The Man Comes Around" bio je najbolje prodavan u posljednjih 30 godina; ukupno je u karijeri prodao preko 50 milijuna nosača zvuka.

Johnny Cash bio je među rijetkim izvođačima koji su pjesmu bilo kojega drugog autora mogli promijeniti u svoju vlastitu - tu je sposobnost izvrsno demonstrirao na albumima iz devedesetih na kojima je snimio obrade pjesama tako različitih glazbenika kao što su U2, Nick Cave, Depeche Mode ili Paul Simon.

Cash je također jedini glazbenik koji je uvršten u tri različite Kuće slavnih - Country Music Hall of Fame, Rock and Roll Hall of Fame i Songwriters Hall of Fame, a zaradio je i ukupno 10 Grammy nagrada, posljednju ove godine za najbolju mušku country vokalnu izvedbu.

Pročitajte više