Snijeg zatrpava ceste, pogledajte kako izgleda vožnja autocestom

Screenshot, video: Index

SNIJEG koji pada diljem Hrvatske zatrpava prometnice. 

Autocestom Rijeka – Zagreb na dionici između Bosiljeva 2 i Kikovice te na nizu državnih i županijskih cesta zabranjen je promet za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom. Problem na dijelu cesta u priobalju stvara i vjetar, objavio je Hrvatski autoklub.

Padaline se očekuju i tijekom vikenda te idućeg tjedna, stoga je prije puta potrebno provjeriti zimsku opremu, stanje na cestama te prilagoditi brzinu vožnje i ne pretjecati ralice na autocestama, izvijestili su iz Hrvatskih autocesta.

Tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, jaki udari vjetra s temperaturnim minusima, naročito u Gorskom kotaru i Lici.

Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate temperature, prognoze i uvjete na cestama te, prema potrebi, tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

Na Indexovoj snimci s autoceste A1 vidi se kako uvjeti za vožnju postaju sve teži.

Video: Pogledajte kako izgleda vožnja autocestom A1

Upozorenja Hrvatskih autocesta

HAC upozorava korisnike kako za vrijeme obilnijih snježnih padalina kolnik nije uvijek moguće održati crnim i da prohodnost u zimskim uvjetima podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku, dok je autoceste u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padalina.

Vozači trebaju voziti oprezno, ne pretjecati ralice na autocestama, vožnju prilagoditi stanju na kolniku, trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, a prije kretanja na put trebaju provjeriti svoju zimsku opremu i stanje na cestama.

Ističu kako poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme koji su opasnost za sve korisnike autocesta, a zimskoj službi otežavaju rad jer, u situacijama kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, okrenuti se ni očistiti svoju dionicu te se stvaraju kolona i zastoji u prometu.

Sve informacije o stanju u prometu objavljuju se putem redovitih izvješća Hrvatskog autokluba, na web stranici HAC-a "Stanje na autocestama", besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111, a HAC posebno moli korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).

Pročitajte više