"Sokol Marić" spreman na kolektivne pregovore

VLASNIK zaštitarske tvrtke "Sokol Marić" Zlatko Marić izjavio je danas da podržava sindikalno organiziranje svojih zaposlenika i spreman je, s još pet velikih zaštitarskih tvrtki, započeti pregovore o granskom kolektivnom ugovoru (GKU), koji bi trebalo donijeti do kraja godine.

Marić je na konferenciji za novinare odbacio optužbe Hrvatskog sindikata zaštitara i čuvara da svojim radnicima zabranjuje učlanjenje u sindikat ustvrdivši kako je takve tvrdnje u javnost plasiralo četvoro djelatnika koje je, zbog primjedbi na njihov rad, premjestio na druga radna mjesta, na što kao poslodavac ima pravo.

"Kada sam predložio njihov premještaj, oni su se učlanili u taj sindikat i objede iznijeli u javnost", rekao je Marić dodajući kako u "Sokol Mariću" već djeluje sindikat koji u Rijeci okuplja 50 zaštitara.

Marić je najavio da do kraja godine namjerava povećati broj zaposlenih sa 1.700 na 2.000, te najkasnije u prvom tromjesečju iduće godine povećati plaće tako da prosječna plaća u "Sokol Mariću" sa sadašnjih 2.800 kuna poraste na 3.800 kuna.

Vlasnik "Sokol Marića" smatra da je u Hrvatskoj dovoljno između pet i sedam zaštitarskih tvrtki umjesto sadašnjih 160, pa treba uvesti reda na tržištu i maknuti one koji krše zakone.

Po Marićevim riječima, na pregovore o GKU sa sindikatima spremne su i tvrtke AKD Zaštita, Zagreb zaštita, Protect Funčić iz Rijeke, Donat security iz Zadra, te Sigurnost Buzov iz Splita.

Pročitajte više