Solana: Bilo bi mi drago da izvješće Carle del Ponte bude pozitivno

VISOKI dužnosnik EU-a Javier Solana izjavio je u utorak u Zagrebu da ne očekuje nikakve teškoće za Hrvatsku nakon sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije (EU) s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte idućeg ponedjeljka te da bi mu bilo drago da njezino izvješće Vijeću sigurnosti za Hrvatsku bude pozitivno, a ne negativno.

Visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku razgovarao je s premijerom Ivom Sanaderom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom o suradnji Hrvatske s Haškim sudom i odnosima sa Slovenijom.

Proteklih se dana u hrvatskim medijima nagađalo da bi eventualno negativno izvješće Carle del Ponte o suradnji Hrvatske moglo usporiti približavanje Hrvatske EU-u.

Premijer Sanader rekao je kako je suradnja s Tribunalom opredjeljenje i obveza Hrvatske te da svi ratni zločinci moraju biti procesuirani i da ne smije biti kolektivne krivnje.

"Hrvatska ne može biti ičiji talac, pa ni generala Gotovine, koji svoj status mora riješiti pred Haškim sudom", istaknuo je u Sanader.

Solana je rekao da ne može ništa dodati onomu što je rekao hrvatski premijer. "To je temelj svega", istaknuo je.

Po njegovim riječima, EU iznimno cijeni sve što je Hrvatska učinila na približavanju Uniji i želi da što prije postane njezinom punopravnom članicom.

Rekao je da datum pristupanja nije određen i netočnima ocijenio napise u nekim hrvatskim medijima kako će Hrvatska u uniju ući 2011. godine ili poslije.

"To nije realno i nema veze sa stvarnošću", rekao je Solana podsjetivši da je Hrvatska kandidat za članstvo te da je tek očekuju pretpristupni pregovori.

Otvorena pitanja sa Slovenijom treba rješavati u europskom duhu dijaloga, suradnje i dobre volje, naglasio je dužnosnik EU-a i ponudio svoju osobnu i pomoć Unije u rješavanju graničnih problema sa susjednom državom.

Sanader je predložio da se s problem oko kopnene i morske granice s novom slovenskom vladom još jednom pokuša riješiti bilateralno, a nakon toga pristupi međunarodnoj arbitraži.

No, prije toga pokušat ćemo nešto učiniti i unutar EU-a, budući da je Hrvatska kandidat, a Slovenija punopravni član, rekao je hrvatski premijer.

Sanader smatra da je nedavni porast protivnika ulasku Hrvatske u EU posljedica najava o početku pregovora s Europskom komisijom, no očekuje da se informiranjem javnost može uvjeriti da je bolje da Hrvatska uđe, nego da ostane izvan EU-a.

Pročitajte više