SONDA CASSINI POSLALA PRVE FOTOGRAFIJE TITANA

Američkoeuropska sonda CassiniHuygens poslala je u utorak navečer prve slike Titana nakon dosad najbližeg leta oko tog Saturnova satelita, objavila je Američka svemirska agencija (NASA).

Prve od ukupno 500 snimljenih slika stigle su na Zemlju u Madrid u 01,25 sati u srijedu, objavila je NASA.

Za put od 2,1 milijardu kilometara, koliko dijeli sondu od Madrida, signalu s fotografijama Titana bilo je potrebno jedan sat i 14 minuta, prenosi AFP.

U utorak poslije podne sonda Cassini približila se Titanu na oko 1200 kilometara i "gotovo dotaknula rubove njegove atmosfere" brzinom od 21.800 kilometara na sat.

Sonda Cassini-Hygens ušla je u Saturnovu orbitu 30. lipnja prošle godine nakon puta koji je trajao sedam godina i prva je kojoj je to uspjelo.

Misija Cassini-Huygens zajednički je projekt NASA-e, Europske svemirske agencije i Talijanske svemirske agencije, vrijedan je 3,3 milijarde dolara, a na izradi projekta i sonde radilo je 260 znanstvenika iz SAD-a i 17 europskih zemalja.

U siječnju 2005. predviđeno je spuštanje mini-sonde Huygens na Saturnov najveći mjesec Titan. Znanstvenici drže da na Titanu postoje veliki oceani koje sačinjava smjesa etana, metana i plinova koji su stalno u tekućem stanju zbog velike hladnoće koja tu vlada (-179 stupnjeva Celzija).

Sonda Cassini-Huygens dobila je ime po astronomima iz 17. stoljeća: Francuzu Jean-Dominiqueu Cassiniju, ravnatelju pariške zvjezdarnice koji je otkrio Saturnove mjesece i podjelu njegovih prstena te Nizozemcu Christiaanu Huyguensu koji je otkrio prstenove.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više