Soroš dao 18 milijardi dolara svojoj zakladi, desničari nisu sretni

Foto: Getty Images
 
GEORGE Soroš, američko-mađarski investitor, financijski magnat i filantrop, prenijeo je 18 milijardi osobnog bogatstva na svoje Zaklade otvorenog društva (OSF), međunarodnu nevladinu organizaciju posvećenoj izgradnji “vitalnih i tolerantnih demokracija”.
 
>>Zašto se desničari diljem svijeta panično boje Georgea Soroša?
 
Zaklada koju je Soroš osnovao, vođen idejom filozofa Karla Poppera o otvorenom društvu kojeg odlikuje odgovorna i transparentna vlast, tako je sada postala druga najveća zaklada za dodjeljivanje grantova u svijetu, odmah iza Zaklade Billa i Melinde Gates i Welcome Trusta.
 
Zaklade otvorenog društva već uložile 14 milijardi dolara
 
Soroševa mreža zaklada, aktivna u više od 40 zemalja, od svog osnutka 1979. do danas već je uložila 14 milijardi dolara s ciljem promicanja demokracije, poglavito u post-komunističkim zemljama kao što je i naša.
 
87-godišnji Soroš, koji je 1992. zaradio više od milijardu dolara kladeći se protiv precijenjene britanske funte - što je, zajedno s ulaganjima ostalih burzovnih špekulanata, dovelo do njenog kraha preko noći - posljednjih je godina ubrzao transfer novca iz svog osobnog fonda Soroš Fund Management u OSD, javlja Reuters. 
 
Soroš je poznat po promicanju liberalnih vrijednosti kroz podršku civilnom društvu, sveučilištima, humanitarnim organizacijama, ali i Demokratskoj stranci u SAD-u. Tako je bio jedan od većih donatora za tzv. Super PAC koji je prikupljao sredstva za demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton.  
 
Babaroga ekstremnih desničara, ljevičara i teoretičara zavjere
 
Sve ga to čini omiljenom “babarogom” desničarskih, ali i ljevičarskih antiglobalista, te teoretičara zavjera prema kojima je ovaj židovski tajkun gotovo svemoćni međunarodni akter koji izaziva krize, ratove i “obojene revolucije” radi s dijaboličnim ciljevima. 
 
A ti teoretičari zavjera sežu od vulgarnih komentatora na društvenim mrežama pa sve do državnika poput mađarskog predsjednika Viktora Orbana, koji posljednjih mjeseci vodi agresivni lov na vještice protiv “soroševaca” u zemlji iz koje je Soroš rodom. Soroš je Orbanu krivac za sve - od izbjegličke krize do pritiska koji Bruxelles vrši na Budimpeštu zbog njenog odbijanja obveznih kvota za primanje azilanata po načelu solidarnosti među članicama EU.
 
Provladina desničarska stranica 888.hu objavila je doslovno popis mađarskih novinara koji su ustvari “Soroševi agenti”. “Ovo je opasno za te pojedince i opasno za načelo slobodnih i nezavisnih medija”, upozorio je američki diplomat David Kostelanick, prenosi Guardian.
 
A Srednje europsko sveučilište, koje je osnovao Soroš, nalazi pred gubitkom dozvole za rad zbog pravnih zavrzlama izazvanih prekidom suradnje od strane Orbanove vlade. Dekan i poznati kanadski povjesničar Michael Ignatieff opisao je ovo kao “polagano davljenje” njegovog sveučilišta. 
 
Alternativna desnica: Soroš "agent Sotone", OSF "Zvijezda smrti"
 
S obzirom na njegovu reputaciju, nije čudno što su “alternativno-desni” mediji, inače skloni širenju teorija zavjera i lažnih vijesti  s antiliberalnim tonom, dočekali na nož posljednju vijest. InfoWars, stranicu američkog voditelja Alexa Jonesa, tako je u podnaslovu opisao  OSF kao glavno sredstvo za njegov “krajnje-ljevičarski aktivizam”, dok je vijest popraćena videom s osebujnim naslovom: “Mađarska proglasila Sorosa agentom Sotone”. 
 
 
Breitbart je pak u naslov ubacio igru riječima “Zvijezda smrti”, aludirajući na njegovu dob, kao i na navodne dijabolične ciljeve njegove zaklade. U članku ga pak krive za promicanje imigracije u Europu iz muslimanskog svijeta, kampanju za legalizaciju pobačaja u Irskoj, financiranje pokreta Black Lives Matter u SAD-u i, što je posebno zanimljivo s obzirom na antisemitizam kojim su često obojene optužbe na Sorošev račun, “demonizaciju izraelske vlade”. 
 
Donacijom izbjegao plaćanje poreza
 
Soroš je prije ove posljednnjeg transfera OSF-u bio vrijedan 23 milijarde dolara, što znači da će ostati milijarder unatoč tome što se odrekao većeg dijela svog bogatstva - sveukupno čak 32 milijarde dolara do sada.  
 
Ipak, kako izvještava Bloomberg, vjerojatno objašnjenje za transfer u humanitarnu zakladu je izbjegavanje poreza s kojim su sučeni menadžeri hedge fondova poput njega. Isto tako, Soroš će na ovaj način izbjeći umanjivanje imovine do kojeg bi došlo plaćanjem poreza na nasljedstvo nakon njegove smrti.

Pročitajte više